Tertio 1004 - “De Brexit is terra incognita”
“De Brexit is terra incognita”

“De founding fathers van Europa beseften dat het niet alleen om een politiek, maar ook om een spiritueel project ging”, stelt Noël Treanor. De bisschop van Down en Connor (Noord-Ierland) schetst in Tertio van 8 mei 2019 hoe de kerk in (Noord-)Ierland eraan toe is na de “immense veranderingen” van de jongste vijftig jaar.
“In Noord-Ierland is de situatie anders dan op de rest van het eiland”, beantwoordt Treanor de vraag of de Troubles nog invloed hebben. “Het klinkt misschien paradoxaal, maar precies tijdens die periode was de oecumenische beweging sterk genoeg om een vredesproces op gang te brengen. Maar het is eveneens een droevige realiteit dat twee priesters van dit bisdom tijdens rellen werden doodgeschoten, terwijl ze gewonde en stervende parochianen bijstonden.”
“Ook na het Goede Vrijdagakoord van 1998 blijft de onzekerheid knagen”, analyseert de bisschop. “Met de Brexit betreden we terra incognita. We vrezen dat de impact inderdaad zorgwekkend is. Daarbij komen de ecologische uitdagingen. Hoe zit het met de kwaliteit van onze grond? Is die nog te bewerken? Treedt er woestijnvorming op? Economische welvaart wordt met name voor de Noord-Ierse boeren onzeker. Het landbouwersverbond wijst op de verslechterende mentale gezondheid van boeren: dat is een immense zorg. Na het Goede Vrijdagakkoord waren de verwachtingen zeer hoog gespannen. Er kwamen nieuwe manieren om de macht te delen. Niet dat we er al waren, verre van, maar die politieke en institutionele ontwikkelingen zijn door de dreigende Brexit plots helemaal stilgevallen.”
Lees het volledige interview deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement: www.tertio.be
“De Brexit is terra incognita”
“De founding fathers van Europa beseften dat het niet alleen om een politiek, maar ook om een spiritueel project ging”, stelt Noël Treanor. De bisschop van Down en Connor (Noord-Ierland) schetst in Tertio van 8 mei 2019 hoe de kerk in (Noord-)Ierland eraan toe is na de “immense veranderingen” van de jongste vijftig jaar. » Lees verder“Vooral Open VLD wil religie uit het onderwijs en de publieke ruimte schoppen”
De Kamer keurde op 5 april een lijst met grondwetsartikelen goed die zij voor herziening vatbaar wil verklaren. Daaronder ook artikel 19 over vrijheid van godsdienst en artikel 24 over vrijheid van onderwijs. Dat deed her en der alarmbellen afgaan. Maar ook de Senaat en de regering dienen hun lijst op te stellen, waarna alleen de gemeenschappelijke artikelen openstaan voor herziening. Mark Van de Voorde analyseert in Tertio 1.004 van 8/5/’19 wat er op het spel staat. » Lees verderLaveren tussen haalbaar en wenselijk
Wie de geopolitieke spanningen met interesse en bezorgdheid volgt, weet soms niet van welk hout pijlen te maken. 75 jaar na WOII is de complexiteit van conflicten verontrustend toegenomen. Oorlog en vrede en hun steeds evoluerende verschijningsvormen zetten ethici aan het denken over de grenzen van het toelaatbare. Enkelen van hen delen met Tertio ankerpunten voor een christelijk geïnspireerde reflectie over geweld. » Lees verder