Tertio 1040 - “Samen sta je als kerken veel sterker”

“Samen sta je als kerken veel sterker”

“Buitengewoon vriendelijk”, dat is dit jaar het thema van de Gebedsweek voor de Eenheid van Christenen. Deze jaarlijkse week, die plaatsvindt tussen 18 tot 25 januari, daagt christenen uit elkaar de hand te reiken. Tertio ging op zoek naar plaatsen waar buitengewoon vriendelijke ontmoetingen plaatsvinden. Een zoektocht die ons bracht in Gent en Brugge.

Aan de grens van het vroegere begijnhof in Gent ligt de protestantse Rabotkerk. Marc Loos is er dominee. Daarnaast is hij betrokken bij het  interreligieuze samenwerkingsverband Holy Corner en de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent (IWG). Al ruim 20 jaar zet hij zich in voor de oecumene in zijn stad. “Als ieder op zijn eigen eiland zit, gaat er veel energie verloren”, zegt Loos. “Als je die eilanden samenbrengt, kun je heel sterk zijn.”

Marc Loos is niet de enige met een kloppend hart voor de oecumene. Ook vijftig kilometer verderop, in Brugge, slaan christenen de handen ineen om de aloude verschillen in dogma’s en tradities te overbruggen. Na een grondige restauratie werd de voormalige Sint-Jooskapel in 2008 ingewijd als kerk voor de orthodoxe gemeenschap. Ook de Oecumenische Studie- en Werkgroep West-Vlaanderen kreeg er een ankerpunt. Deken Henk Laridon is al 22 jaar voorzitter van de werkgroep. Samen met zijn anglicaanse collega, priester Augustine Nwaekwe, toont hij de oecumenische kapel. “Samen kun je veel meer bereiken”, getuigt Nwaekwe. “Door als kerken met één lichaam met één stem te spreken, heb je meer impact op de maatschappij. Dan sta je sterker.”

Verder lezen? Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​