Tertio 1040 - Vredesopbouw in plaats van wapenhandel

Vredesopbouw in plaats van wapenhandel

In het spoor van paus Franciscus neemt de Spaanse kardinaal Juan José Omella y Omella het in Tertio nr. 1.040 van 15 januari 2020 op voor de vluchtelingen en de migranten. Tegelijk hekelt de aartsbisschop van Barcelona eveneens de westerse wapenhandel.

Als het gaat over de vluchtelingen die naar Europa willen komen, handelt het vooral over zij die stranden op de Griekse eilanden of die langs de Balkanroute het continent bereiken. Spanje komt zelden in beeld. Maar ook daar arriveren vluchtelingen. “Vooral de drie meest zuidelijke bisdommen – Cádiz, Málaga en Almería – vangen veel vluchtelingen op. Spanje heeft twee enclaves in Marokko – Ceuta en Melilla – die weinig in de belangstelling staan, maar waar de vluchtelingen en de migranten wel arriveren in de hoop zo toegang tot ons continent te verwerven. Caritas en andere ngo’s staan er actief in voor onthaal, opvang en gezondheidzorg. Daarnaast is er juridische bijstand want het betreft mensen zonder papieren en papieren verkrijgen, is zeer moeilijk in Spanje. En als de doorstroming naar Spanje mogelijk is, helpen de kerk, Caritas en andere organisaties die mensen aan werk, maar ook dat is bijzonder moeilijk”, legt kardinaal Juan José Omella y Omella, aartsbisschop van Barcelona, uit.

“Veel migranten en vluchtelingen leven al in ons midden. Ze zijn er. Waarom gaan we niet gastvrij om met wie er al is? Waarom zoeken we niet hoe we hen kunnen integreren? Die mensen kloppen op onze deur om hulp. Het zijn geen vijanden, maar mensen die op zoek naar een beter leven willen werken en een bijdrage willen leveren. Migratie is van alle tijden, ook in Europa. Ons continent was altijd gastvrij. Hoeveel Spanjaarden, Portugezen en Italianen zijn niet elders onthaald? Blijkbaar is solidariteit moeilijker geworden en laten we nu mensen verdrinken in de Middellandse Zee. De economie, de techniek en de wetenschap zijn geglobaliseerd, maar ons hart niet. Dat plooit op zichzelf terug. We sluiten de deur van ons hart.”

Omella vervolgt: De situaties aan onze grenzen zijn schrijnend. Europa moet dit oplossen. Alleen samen kunnen de EU-lidstaten dit probleem aanpakken door de vluchtelingen te verdelen over de diverse landen, door ze met mondjesmaat toe te laten en aan hun integratie te werken. Uiteraard kunnen we niet de hele wereld opvangen. Velen zijn er niet op voorbereid om te leven in het in vele opzichten agressieve Europa. Vluchtelingen en migranten belanden in een voor hen harde wereld met eenzaamheid, onvriendelijkheid, kilte. Daarom zouden we allereerst moeten inzetten op het oplossen van de problemen in de thuislanden van die mensen, zodat ze niet hoeven te vluchten. Wat doen wij voor de wereldvrede? Het Westen doet aan wapenhandel. Wapens worden gebruikt, ze zaaien oorlog. En dan zijn we boos dat mensen wegvluchten voor oorlogen en conflicten? Vredesopbouw is onze taak vanuit het Westen, niet wapenhandel. Er is vanuit Europa meer solidariteit nodig met die herkomstlanden: naast oorlogen worden ze geteisterd door de klimaatverandering, door hongersnood en ziektes, door werkloosheid. Ontwikkelingshulp blijft nodig. De armsten blijven ginds. Het zijn de krachtigsten en de slimsten die wegtrekken. Dat verarmt die landen nog meer. Zo worden vicieuze cirkels in stand gehouden”.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​