Tertio 1048 - Eerste gastspreker voor 20 jaar Tertio

Eerste gastspreker voor 20 jaar Tertio

Tertio blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en nodigt om dat te vieren, internationale gasten uit voor jubileumactiviteiten in alle Vlaamse provincies. Het bisdom Gent bijt de spits af: op 23 maart komt de Tsjechische hoogleraar Tomáš Halík er een lezing geven over christen-zijn in de 21ste eeuw. Maar wie is die priester uit Praag? Het dossier in Tertio nr. 1.048 van 11 maart 2020 presenteert zijn leven en werk.

Tomáš Halík, onder meer pastoor van de universitaire parochie in Praag, neemt het ongeloof zeer ernstig en vindt dat volwassen geloof de kritieken van het atheïsme niet negeert maar integreert. Dat helpt om ons te verlossen van afgoden en infantiele godsbeelden. Zoveel diehard atheïsten en fundamentalistische gelovigen zijn er niet. De meerderheid van de mensen is gematigd en in hen huizen tegelijk geloof en ongeloof, vertrouwen en twijfel. Het is een kernboodschap van de Praagse hoogleraar sociologie: gelovigen en ongelovigen staan niet zozeer tegenover elkaar, ze zitten in elk van ons. Paradoxaal genoeg zit die tweespalt zelfs in het christendom waar Jezus aan het kruis ook de Godverlatenheid uitroept. Geloven is nooit vanzelfsprekend. Is het niet veeleer onmogelijk, ongehoord en aanstootgevend? Een God die mens wordt in een kribbe en eindigt aan het kruis, dat kan toch niet? Dat sommigen dat niet kunnen of willen aannemen, is bovendien vaak de schuld van het antigetuigenis van de gelovigen zelf. Zijn wij bereid te getuigen van de hoop die in ons leeft? Halík neemt alvast die handschoen op en gaat in zijn lezingen en oeuvre geen vraag uit de weg.

UITNODIGING

Tertio en Christen Forum Gent nodigen u van harte uit op de lezing van hoogleraar Tomáš Halík (Praag, Tsjechië) over christen-zijn in de 21ste eeuw op maandag 23 maart om 20 uur in de Handelsbeurs, Kouter, Gent (de lezing is in het Engels, vertaling wordt voorzien). Inschrijven is niet nodig.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​