Tertio 1049 - “Als mensensoort zullen we geen leeftijdsgrens overschrijden”

“Als mensensoort zullen we geen leeftijdsgrens overschrijden”

Lang leve de vergrijzing. Tot die slotsom komen economen en politici zo goed als nooit. Demograaf Patrick Deboosere (VUB) doorkruist met zijn analyse van veroudering en haar maatschappelijke consequenties de pensee unique die het pensioendebat beheerst. “Sinds de crisis van 2008 leven we in een bubbel van schaarstedenken die haaks staat op de materiële realiteit”, verrast de wetenschapper.

Sinds het boek begin dit jaar verscheen, trekken ingewijden grote ogen. Al decennialang zweren cijferaars en bestuurders bij de verhoging van de pensioenleeftijd als oplossing voor de toenemende vergrijzing. Patrick Deboosere schetst in een met ruime cijfers gestoffeerd boek hoe tal van misvattingen, zelfs bij de meest gerenommeerde instanties, tot die conclusie hebben geleid. “De grootste vergissing is ons begrip van de verhoging van de levensverwachting”, stelt Deboosere. “Het klopt dat wie vandaag wordt geboren, gemiddeld ouder zal worden. Maar als mensensoort zullen we geen grenzen overschrijden. We leven gewoon met meer lang. Ook in de vorige eeuwen bestonden al honderdjarigen, maar dat waren uitzonderingen. Door de teruggelopen kindersterfte en het terugdringen van vroegtijdige sterfte op alle leeftijden hebben we meer garantie 85 te worden. Maar nog altijd is er een grote spreiding. De meeste vrouwen worden 89 jaar. Toch is de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen 85, omdat velen een stuk vroeger sterven.”

“Werk is een grote zingever”, vervolgt de demograaf. “Ik ben dan ook een pleitbezorger van het recht op werk. En wie van zijn passie zijn beroep heeft gemaakt, mag van mij gerust langer doorgaan. Maar zelfs wie van zijn job houdt, wordt met veroudering geconfronteerd. Wat ik betreur, is dat we van het recht op werk een dwang hebben gemaakt. De activeringsidee vertrekt vanuit de foute aanname dat de mens fundamenteel lui is en aangepord moet worden om te werken. Er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar daarop je beleid afstemmen, is fout. Mensen willen werken, maar we moeten ook de hunker naar rust erkennen.”

Lees het volledige interview in Tertio van deze week

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​