Tertio 1049 - Duisternis en licht ontmoeten elkaar in immense betonnen kathedraal

Duisternis en licht ontmoeten elkaar in immense betonnen kathedraal

Architect Gottfried Böhm werd 100 op 23 januari 100 jaar. In 1986 kreeg hij als enige Duitser de Pritzker Architectuurprijs. Zijn verjaardag wordt dit jaar in Duitsland gevierd met exposities en activiteiten. Tertio nr. 1.049 van 18/3/’20 neemt u mee naar het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt dat een kleine, maar interessante expositie over de bedevaartkerk in Neviges (1963-1967) brengt.

Sinds de 17de eeuw is Neviges, ten noorden van Wuppertal, een bedevaartsoord. De Mariaverering begon in de bescheiden kerk van het franciscanenklooster. Na 1918 nam het aantal pelgrims geleidelijk toe en in de jaren 1950 ontstond de ambitie een nieuwe kerk te bouwen voor 8.000 pelgrims. In 1962-’63 werd een wedstrijd gehouden. Omdat de aartsbisschop van Keulen niet gelukkig was met de drie geselecteerde voorstellen, kregen ze een tweede kans, net als twee andere deelnemende projecten, waaronder dat van Gottfried Böhm.

In tegenstelling tot de andere voorstellen plaatste Böhm de kerk naar achter en creëerde zo een soort straat, een licht oplopende wandelzone naar de inkom van de kerk. Het gebouw verrijst in de dorpskern als een immense rots met veelzijdige facetten, zonder voor- of achterzijde. Er zijn nauwelijks openingen te bespeuren, de vraag rijst wat dat als interieur zal opleveren.

Lees hier het volledige artikel.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​