Tertio 1055

Tertio 1055 van 29 april 2020

Behoor je in het Westen als gelovige tot een minderheid, dan is het al helemaal uitzonderlijk je tot meerdere religieuze of spirituele tradities tegelijk te bekennen. Of Niet? Politicus Sammy Mahdi (CD&V) en André van der Braak (VU Amsterdam) getuigen in Tertio nr. 1.055 van 29 april 2020 over hun meervoudige religieuze betrokkenheid, Joantine Berghuijs (Radboud Universiteit Nijmegen) plaatst een en ander in een ruimer kader.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het hervatten van de erediensten
• Een interview met filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt
• Een column van politiek wetenschapper Steven Van Hecke over het middenveld in tijden van corona
• Een reportage over het politiek getouwtrek in Servië bij de coronacrisis
• Een artikel over de eerste zalige lekenverpleegster Hanna Helena Chrzanowska
• Een signalement over het MusVerre, het museum voor glaskunst in het Noord-Franse Sars-Poteries
• Een focus op Tom Hollands jongste boek “Heerschappij” over hoe het christendom het Westen vormde
• Een getuigenis van zorgkundige Marceline Monga Sompwe (WZC Sint Vincentius Kortrijk)

Lees hier alvast de opinie van broeder René Stockman over de plotse ommekeer van strijd voor naar strijd tegen de dood.

Lees hier alvast het artikel met CD&V’er Sammy Mahdi over hoe hij meervoudige religiositeit beleeft.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan of maak gebruik van de 12x12-formule: 12 weken Tertio voor slechts 12 euro. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Nuttig of onnuttig

Het kan verkeren, dat wist Bredero al, en soms zelfs heel vlug. Waar in januari en februari de Vlaamse media-aandacht zich toespitste op de euthanasiezaak rond Tine Nys, focust de pers zich nu bijna volledig op de corona-pandemie. “Van een strijd voor de dood naar een strijd tegen de dood”, betoogt René Stockman, generale overste van de Broeders van Liefde in een opinie in Tertio nr. 1.055 van 29 april 2020.
» Lees verder

Helemaal thuis in meerdere religies

Behoor je in het Westen als gelovige tot een minderheid, dan is het al helemaal uitzonderlijk om je tot meerdere religieuze of spirituele tradities tegelijk te bekennen. Of niet? Politicus Sammy Mahdi (CD&V) en André van der Braak (VU Amsterdam) getuigen in Tertio nr. 1.055 van 29/4/’20 over hun meervoudige religieuze betrokkenheid, voormalig VU-onderzoeker en auteur Joantine Berghuijs plaatst een en ander in een ruimer kader.
» Lees verder

Door en door christelijk

Zoals vissen niet beseffen dat ze in het water leven, zo hebben veel Europeanen niet in de gaten hoe christelijk hun cultuur en gedrag zijn. De Britse bestsellerauteur Tom Holland besloot onze ogen te openen met een turf van ruim 600 bladzijden die duidelijk maakt hoe sterk het christendom in het verleden de westerse beschaving vormde, maar tegelijk aanwijst hoe we vandaag nog altijd schatplichtig blijven aan het christendom in onze moraal en opvattingen. Tertio nr. 1.055 van 29 april 2020 zet Hollands boek “Heerschappij. Hoe het christendom het Westen vormde” in de kijker.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1093

Tertio 1092

Tertio 1091