Tertio 1060

Tertio 1060 van 3 juni 2020

België ging midden maart in “lockdown light”. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, sloten ook de schooldeuren. Exact twee maanden later – op 18 mei – gingen ze weer open, maar dat betekent niet dat alle leerlingen fysiek les krijgen. Sommige zijn door de coronamaatregelen wellicht pas na de zomervakantie weer welkom op school. Wat doet maandenlange thuisstudie met jongeren? En wordt dit een verloren schooljaar? Het dossier in Tertio nr. 1.060 van 3 juni 2020 maakt de balans op.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over kinderrechten en diaconie
• Een interview met arts-internist en infectiologe Erika Vlieghe (UZA), voorzitter van de expertengroep voor de exitstrategie
• Een artikel over Tridealhouse dat van sloppenwijken kleine paradijzen wil maken
• Een column van ouderenpsychiater An Haekens over hoe de coronacrisis een kans is om onze kijk op ouderen bij te stellen
• Een analyse van het werk van salesiaan Gaetano Nicosia bij leprapatiënten op Macau
• Een signalement van het artistieke oeuvre van Emry Demirci uit Genk
• Een reportage over Zwijgen is geen optie, een jong mediabedrijf dat via video’s,  podcasts en essays ingaat op de grote levensvragen
• Een getuigenis van kunstenaar Jef de Cock

Lees hier alvast het artikel over de weerstanden tegen de hervormingen van paus Franciscus.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

“Hopelijk zullen leerlingen basisvertrouwen niet verliezen”

Ons land ging half maart in “lockdown light”. Inmiddels zijn de schooldeuren weer open, maar dat betekent niet dat alle leerlingen ook fysiek les krijgen. Sommige zijn door de coronamaatregelen wellicht pas na de zomervakantie pas weer welkom op school. Wat doet maandenlange thuisstudie met jongeren? En wordt dit een verloren schooljaar? Tertio maakt de balans op.
» Lees verder

Weerstanden tegen hervormingspaus

Als een gedegen jezuïet wil paus Franciscus de hele kerk onderdompelen in een spirituele retraite, genre Geestelijke Oefeningen, die haar moet helpen terug te keren naar de essentie van het evangelie. Hij wenst een bekering te bewerken naar een missionaire, barmhartige en synodale kerk, maar stoot daarbij op de nodige weerstanden. Het maakt dat de hervormingspaus steeds meer oogt als een gewonde herder, vindt zijn biograaf Austen Ivereigh. Tertio nr. 1.060 van 3 juni 2020 belicht Ivereighs jongste boek.
» Lees verder

Wanneer zwijgen geen optie meer is

Als de wereld niet oké is, wat kan je dan doen om ze te veranderen? Het is de uitgangsvraag van Zwijgen is geen optie (ZIGO), een jong mediabedrijf dat via video’s, podcasts en essays ingaat op “de grote vragen van deze tijd”. “Wat begon als een soort gevecht tegen cynisme, is dat soms nog”, vertelt oprichter Anthony Bosschem in Tertio nr. 1.060 van 3/6/’20. “Maar de gesprekken die ik voer, zijn daar een constant medicijn tegen.”
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1064-1065

Tertio 1063

Tertio 1062