Tertio 1062 - Eenzaamheid zit niet waar je het zou verwachten, en omgekeerd

Eenzaamheid zit niet waar je het zou verwachten, en omgekeerd

“Het voelt als honger hebben; honger hebben terwijl iedereen om je heen zich klaarmaakt om naar een feest te gaan”, schrijft Olivia Laing treffend in The Lonely City. Adventures in the Art of Being Alone. Tertio nr. 1.062 van 17/6/’20 laat klinisch psycholoog Leslie Hodge en onderzoekers Marlies Maes en Lisanne Pauw aan het woord om uit te leggen wat eenzaamheid met een mens doet, hoe jongeren ermee kampen en hoe een goed gesprek weer perspectief kan bieden.

Zowel in haar praktijk in Antwerpen als in haar omgeving merkte Leslie Hodge dat heel wat mensen met eenzaamheid worstelen en dat het meer is dan zomaar een gevoel. “Er schuilt heel wat achter, ook existentieel.” Ze wijdt er haar tweede boek aan. Eenzaam. De weg naar een meer verbonden leven verschijnt na de zomer. “Eenzaamheid hangt vaak samen met veranderingen en die kunnen in alle levensfasen voorvallen: verhuizen, een nieuwe school, een scheiding, op kot gaan, een andere job, een kind krijgen, een sterfgeval,… Eenzaamheid is niets nieuws. De aantallen mensen die zich eenzaam voelen, blijven over de generaties heen min of meer gelijk. En eenzaamheid treft mannen en vrouwen in ongeveer dezelfde mate, al lijken mannen er minder makkelijk mee naar buiten te komen. Een kwestie van trots misschien? Rond eenzaamheid hangt nog steeds een taboe en het draagt al snel het stempel van zwakheid en persoonlijk falen.”

Toen ze afstudeerde, had Marlies Maes de wens onderzoek te verrichten naar een maatschappelijk relevant onderwerp. Een vacature zette haar op de weg van een onderzoeksdomein dat haar blijft boeien, ook na haar doctoraat: “Eenzaamheid heeft een enorme impact op mensen en ik had niet verwacht dat het bij jongeren zo’n grote rol speelt. Grofweg kan je stellen dat onderzoek uitwijst dat rond de 20 procent van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar regelmatig eenzaamheid ervaart”. Wanneer eenzaamheid chronisch wordt, is er reden voor grote bezorgdheid, stelt Maes. “Volgens schattingen gaat het over 3 à 10 procent van de jongeren. Zelfs indien we uitgaan van het meest optimistische scenario en aannemen dat ‘slechts’ 3 procent van de jongeren chronisch eenzaam is, spreken we in absolute cijfers nog over ongelooflijk veel jongeren met wie het echt niet goed gaat.”

“Gedeelde smart is halve smart”, zegt de volkswijsheid. Het lijkt vanzelfsprekend dat mensen zich minder verdrietig of eenzaam voelen als ze hun kopbrekens met anderen delen, maar in werkelijkheid is dat niet altijd zo. Lisanne Pauw (WWU Münster) zocht uit hoe dat komt: “We zijn hard op zoek naar begrip en bevestiging en op korte termijn is dat prettig omdat je je verbonden voelt, maar zolang de ander niet ook helpt om een ander perspectief te bieden en probeert om ook iets positiever naar de situatie te kijken, verandert er niets aan de manier waarop je er zelf naar kijkt en kan je zelfs in een depressie belanden. We zijn vooral op zoek naar steun die op de lange termijn niet per se het beste is voor ons.”

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​