Tertio 1063 - De groeikracht van de duurzame economie

De groeikracht van de duurzame economie

Toen de beurzen door de coronacrisis een flinke duik maakten, stonden duurzame beleggingsfondsen opvallend goed hun mannetje. Ook overleefde maar liefst 72 procent van de ethische fondsen de afgelopen 10 jaar, waar van de conventionele fondsen 45,9 procent standhield. Wat is het geheim achter die veerkracht? En is de tijd rijp voor de groei naar een duurzame economie? Tertio zocht het uit.

Primum non nocere, voor alles niet schaden. Het basisprincipe van alle zorgverlening is zo oud als Hippocrates. Maar wat als je pensioengeld wel schaadt? Wat als dat geld wordt belegd in wapenproducenten of in projecten die de mensenrechten schenden? Dat is een vraag waar huisarts Anneleen De Bonte mee worstelde. Die vormt vandaag de kiem voor het rapport Duurzaam pensioen voor zorgverleners, dat vorig jaar verscheen in samenwerking met FairFin vzw en de Vlaamse overheid. “Mijn collega en ik vonden het logisch om de maatschappijvisie van onze nieuwe huisartsenpraktijk door te trekken in de financiering”, verklaart De Bonte.

Toenemende fijngevoeligheid

Ook bedrijven streven er in toenemende mate naar hun visie en waarden te laten doordringen in hun beleggingsproducten. “De fijngevoeligheid voor ethisch beleggen neemt toe”, constateert Kenny Frederickx, algemeen directeur van de non-profitorganisatie Forum Ethibel. Met een team van drie onderzoeksmedewerkers zet hij zich in om bewustwording te creëren. “Wat opvalt, is dat de cijfers op het vlak van duurzaam beleggen op drie jaar tijd zijn verdubbeld. Enkele jaren terug was duurzaam beleggen nog een niche. Nu maken duurzame beleggingsproducten in België voor het eerst 15 procent uit van het totaal.” Bewustwording is volgens Frederickx een belangrijk punt. “Je merkt dat die in de maatschappij al aanwezig is. Lees de krant er maar op na: we zijn bezorgd om het milieu en om wat er in onze omgeving gebeurt, maar we zien niet altijd dat je daarmee ook op financieel vlak iets kunt realiseren. Voor mensen van buitenaf lijkt het allemaal complex en soms is het dat ook. Maar als ze zich ervan bewust zijn dat ze bij hun bank naar duurzame producten kunnen vragen, dat ze kunnen zien welke duurzaamheidscriteria eraan verbonden zijn en of een product bij hun past, zijn mensen sneller geneigd over te schakelen.”

Nieuwe viool

Soms neemt ethisch investeren verrassend concrete vormen aan. 1.204 aandeelhouders vormen de drijvende kracht achter Hefboom, een coöperatie die geïnvesteerd geld inzet om een duurzame samenleving te helpen creëren. Een van haar jongste projecten is Kunst Aan Zet, een renteloze lening die kunstliefhebbers in staat stelt het kunstwerk van hun dromen te kopen. Maar ook individuele kunstenaars kunnen bij Hefboom terecht. Vorig jaar verstrekte de coöperatie 19 cultuurkredieten, goed voor een bedrag van 862.000 euro. Een van de begunstigden is professioneel violiste Lore Vancauwenberghe, die eindelijk een nieuwe viool kon kopen. Opvallend aan de projecten is dat ze op innovatieve wijze partijen en belangen weten te verbinden. “Wij financieren mee, we proberen sociaal en duurzaam ondernemen te ondersteunen”, zegt consulent Hans Verstreken. “En we kijken ook altijd naar onszelf, naar waar wij zaken kunnen verbeteren.”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​