Tertio 1064-65

Tertio 1064-65 van 1 juli 2020

Tertio start met de editie van 1 juli 2020 aan de zomeruitgaven met onder meer twee zomerreeksen. De eerste staat in het teken van geopolitieke (tegen)spelers, de tweede kadert binnen het Jaar van de Verpleeg- en de Verloskundigen. Toen de Wereldgezondheidsorganisatie dat jaar aankondigde, kon ze niet voorzien hoe juist nu het zorgpersoneel op de voorgrond zou komen te staan door de uitbraak van Covid-19. Redenen te over om verpleeg- en verloskundigen een zomer lang in de kijker te zetten. In het eerste deel in Tertio nr. 1.064-1.065 van 1 juli 2020 belicht Luc de Munck de geschiedenis van de verpleegkunde.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de kracht van vergeving
• Een opinie van commentator Luc Van der Kelen over de leiderschapscrisis in de politiek
• Een column van journaliste Alma De Walsche over het wachten op een nieuwe toekomst, op een nieuwe wereld
• Een artikel over partnergeweld
• Een essay van Stefan Blommaert over China (Zomerreeks: Geopolitieke (tegen)spelers, deel 1)
• Een signalement van enkele recente publicaties over stilte en bidden
• Een reportage over de Deense kunstenaar Nis Schmidt die voor het 900-jarige jubileum van de norbertijnen een beeld van de “eenvleugelige” maakte voor Averbode
• Een getuigenis van Ella Deweerdt van de jeugdpastoraal in het bisdom Antwerpen

Lees hier alvast de getuigenissen over de heropstart van de erediensten na de lockdownperiode.

Tertio verschijnt tijdens de zomervakantie tweewekelijks. De volgende editie valt op 15 juli bij u in de bus. De redactie wenst u aangename zomerweken.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Beeld van verpleegsters geleidelijk geëvolueerd

De zorgsector staat door de coronacrisis volop in de schijnwerpers en kan rekenen op een vloedgolf aan sympathie bij de bevolking. De doorbraak van de verpleegkunde situeert zich in ons land in het eerste decennium van de 20ste eeuw. WOI droeg bij tot het positieve imago van verpleegsters en in de jaren 1920 werden ze echt zichtbaar in het straatbeeld door de introductie van wijkverpleegsters.
» Lees verder

China: coöperatie of confrontatie?

Hoe verhouden de grote geopolitieke spelers zich tot elkaar? Iedereen voelt dat de oude machtsevenwichten verstoord zijn en dat sommige wereldleiders er alles aan trachten te doen om de touwtjes sterker in handen te krijgen. Onvoorziene omstandigheden zoals de uitbraak van Covid-19 versnellen bepaalde evoluties of zetten de nieuwe krachtsverhoudingen juist sterker in de verf. Deze zomer richt Tertio de blik op vijf (tegen)spelers op het wereldtoneel. In Tertio nr. 1.064-1.065 van 1 juli 2020 belicht VRT-journalist Stefan Blommaert China.
» Lees verder

Eucharistie vieren met gelaatsscherm en handschoenen

Samenkomen in de kerk, het kan weer. De Nationale Veiligheidsraad gaf groen licht aan erkende geloofsgemeenschappen in ons land om vanaf maandag 8 juni opnieuw erediensten te houden. Hoe verliep de heropening? Tertio deed een rondvraag onder kerken. Over de heropstart heersen gemengde gevoelens, blijkt uit de reacties. Enerzijds blijdschap om weer samen te kunnen komen, anderzijds ook ergernis. Vooral de afstandsregel van 10 m² per persoon is voor kerken een steen des aanstoots.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1127

Tertio 1126

Tertio 1125