Tertio 1066-67 - Het Laatste Avondmaal als stilleven

Het Laatste Avondmaal als stilleven

In de norbertijnerabdij van Tongerlo hangt deze zomer recht tegenover de replica van Leonardo Da Vinci’s Laatste Avondmaal een meditatieve hedendaagse versie ervan. Die werd gecreëerd door Laurent Reypens (1954), die al meer dan 35 jaar bolkommen schildert. “Ze zijn een vast thema geworden en vormen een internationale taal die overal begrepen wordt”, zegt Reypens in Tertio nr. 1.066-1.067 van 15 juli.

In zijn meterslange Laatste Avondmaal is de commotie die volgde op Jezus’ mededeling dat een van de apostelen Hem zal overleveren verstild. Op een voorts lege tafel liggen de voor Reypens karakteristieke bolkommen met de onderkant naar het publiek gekeerd. Jezus en de apostelen zijn in de ogen van de kunstenaar nog maar net vertrokken. De volgorde van de kommen op de tafel weerspiegelt Da Vinci’s tafelschikking, met één uitzondering. Judas en Petrus werden van plaats verwisseld.

De kans lijkt klein dat Reypens’ aangrijpende versie van het Laatste Avondmaal na de tentoonstelling in de abdij zal kunnen blijven hangen als een hedendaagse pendant van Da Vinci’s werk. “De tijd dat kerken en kloosters aankochten is voorbij”, merkt Reypens op.

“De replica van Da Vinci’s Laatste Avondmaal is al sinds 1545 in het bezit van de abdij”, zegt conservator Ivo Cleiren, die eraan toevoegt dat de abdij al sinds die tijd beweert dat Da Vinci zelf aan de figuur van Johannes en Jezus geschilderd heeft. Verdere restauratie van de replica zou daar misschien uitsluitsel over kunnen brengen. De kosten daarvoor lopen evenwel op tot honderdduizenden euro.

De tentoonstelling met werk van Laurent Reypens in het Da Vinci-museum van de abdij van Tongerlo loopt tot 30 september en is dagelijks toegankelijk van 14 tot 17u.

Lees hier gratis het integrale artikel.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​