Tertio 1070

Tertio 1070 van 12 augustus 2020

De twee zomerreeksen van Tertio handelen over enerzijds geopolitieke (tegen)spelers, anderzijds over verpleeg- en verloskundigen. In die eerste reeks belicht oud-diplomaat en senior onderzoeker Tony van der Togt (Instituut Clingendael) in Tertio nr. 1.070 van 12 augustus 2020 Rusland. Hij stelt vast dat de transformatie na het verdwijnen van de Sovjet-Unie grote gevolgen had voor Ruslands zelfbeeld en plaats op het wereldtoneel. Met het aantreden van Vladimir Poetin als president zou er echter veel veranderen. Hij zocht de afgebrokkelde staatsmacht te herstellen, al ontbeert het land een economische basis om een echte grootmacht te zijn.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de coronamaatregelen en een gelovige kijk op wat ons overkomt
• Een interview met vroedkundige Hanan Ben Abdeslam
• Een reportage over Georgië, geprangd tussen Oost en West
• Een column van norbertijn Rony Ceustermans over het ongeloof van gelovigen en de moralisering van de godsdienst
• Een gesprek met Barend van Heusden (RU Groningen) over zijn cultuurtheorie
• Een artikel over sport in de Tweede Wereldoorlog
• Een signalement van het boek “Vergeten volkeren” over onder meer culturen uit Bijbelse tijden
• Een getuigenis van gevangenisaalmoezenier Lieve Blomme

Lees hier alvast het artikel over Erik Borgmans project om een theologische visie voor de 21ste eeuw te presenteren in een trilogie (boekrecensie / commentaar Emmanuel Van Lierde)

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Cultuursensitieve zorg

Is ze Marokkaans? Belgisch? Belgisch-Marokkaans? Vroedkundige Hanan Ben Abdeslam werd geboren in Vilvoorde in een Marokkaans gastarbeidergezin en voelt zich wereldburger: een mens die zich laaft aan het beste van al die invloeden. Dat tekent ook haar ijver voor een holistische en cultuursensitieve zorg. “Ik hoop dat ik in die rol ooit overbodig word, maar zolang respect voor ieders eigenheid geen veralgemeende attitude is, moet het helaas nog expliciet worden verwoord”, zegt ze in Tertio nr. 1.070 van 12 augustus 2020.
» Lees verder

Poetin wil Russische glorie herstellen

Hoe verhouden de grote geopolitieke spelers zich tot elkaar? Iedereen voelt dat de oude machtsevenwichten verstoord zijn en dat sommige wereldleiders er alles aan trachten te doen om de touwtjes sterker in handen te krijgen. Onvoorziene omstandigheden zoals de uitbraak van Covid-19 versnellen bepaalde evoluties of zetten de nieuwe krachtsverhoudingen juist sterker in de verf. Deze zomer richt Tertio de blik op vijf (tegen)spelers op het wereldtoneel. In Tertio nr. 1.070 van 12 augustus 2020 belicht oud-diplomaat en senior onderzoeker Tony van der Togt (Instituut Clingendael) Rusland.
» Lees verder

Borgmans eigentijdse theologie

De Nederlandse lekendominicaan Erik Borgman (1957) behoort zonder twijfel bij de eminentste levende theologen van de Lage Landen. Hij publiceerde in mei het eerste deel van een trilogie die zijn magnum opus moet worden. Wie wil weten wat eigentijds geloven kan inhouden, wat bidden is en welke originele rol de theologie te vervullen heeft in de 21ste eeuw, is bij Borgmans ambitieuze project aan het juiste adres. Tertio nr. 1.070 van 12 augustus 2020 presenteert en becommentarieert zijn eerste boekdeel.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1077

Tertio 1076

Tertio 1075