Tertio 1074

Tertio 1074 van 9 september 2020

Honderd jaar geleden werden de Oostkantons krachtens het Verdrag van Versailles Belgisch grondgebied. Sinds 1925 ressorteren ze onder het bisdom Luik. De kerk in het Duitstalige deel van de Oostkantons wordt beïnvloed door de ontwikkelingen in de kerk in Duitsland en is op zoek naar een eigen antwoord op de vraag “Kirche, quo vadis?” Tertio nr. 1.074 van 9 september 2020 neemt ter plaatse poolshoogte van de situatie van de kerk in de Oostkantons.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over CD&V’s existentiële keuze om al of niet mee te regeren
• Een opinie van politicoloog Bart Maddens over de doorslaande sloopslinger die allerlei standbeelden en straatnamen viseert
• Een column van filosoof Guido Vanheeswijck over contactonderwijs versus digitaal afstandsonderwijs
• Een artikel over de Vredesweek van Pax Christi
• Een analyse van het eigentijds verstaan van de Bijbel van de Brugse priester Patrick Perquy (1942-2018) waarover op 12 september een boek verschijnt
• Een signalement van het boek “Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750”
• Een focus op katholieke vluchtelingen in de Contrareformatie
• Een getuigenis van Rick Timmermans, hoofdredacteur van Ignis Webmagazine

Lees hier alvast een uittreksel uit het interview met CD&V-voorzitter Joachim Coens.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Verbindend verhaal brengen

“Zonder C heeft de CD&V geen bestaansreden. De christelijke traditie vormt voor mij de basis om aan politiek te doen en daar hangen duidelijke principes en visies aan vast, zoals het verdedigen van alle leven, vooral het kwetsbare leven”, stelt partijvoorzitter Joachim Coens in Tertio nr. 1.074 van 9/9. “Maar als christendemocraten zijn we vandaag een minderheid. Ook wij moeten compromissen sluiten, al trachten we de anderen te overtuigen van onze kijk.”
» Lees verder

De kerk in de Oost-België

In september 1920 werden de Oostkantons krachtens het Verdrag van Versailles Belgisch grondgebied. Daarvoor behoorden de Ooskantons tot het aartsbisdom Keulen. Om spanningen tussen het Duitse en het Belgische episcopaat te temperen werd op 21 juli het bisdom Eupen-Malmedy in het leven geroepen. In 1925 werd het weer ontbonden. Sindsdien ressorteert Oost-België onder het bisdom Luik. Het duurde evenwel  tot 1978 voor de bisschoppelijk vicaris voor het gebied een Duitstalige priester uit de regio zelf was. Zes jaar geleden werd Fina Keifens (1948) als eerste vrouw benoemd tot bisschoppelijk gedelegeerde voor de regio.
» Lees verder

“Samen optrekken is hoopvol”

Ignis Webmagazine viert dit jaar zijn 10-jarige bestaan. De Nederlandse website probeert op inspirerende wijze samenleven en ignatiaanse spiritualiteit met elkaar in verbinding te brengen. Aan het hoofd van het initiatief staat opmerkelijk genoeg een protestant. Hoofdredacteur Rick Timmermans (1987) is geboren in Zeeland en werd gaandeweg tijdens zijn studie gegrepen door het gedachtegoed van de jezuïeten.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1085

Tertio 1084

Tertio 1083