Tertio 1075

Tertio 1075 van 16 september 2020

Mensen die als gevolg van gewapend geweld, rampen of ziektes huis en haard moeten verlaten en in eigen land blijven, worden beschouwd als “internally displaced persons” of ontheemden. Paus Franciscus focust naar aanleiding van de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen op 27 september op hun lot. Ook onze gewesten werden ooit scherp met het fenomeen geconfronteerd ten tijde van de godsdienstoorlogen. Het dossier van Tertio nr. 1.075 van 16 september 2020 sluit aan bij die Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de aanhoudende vluchtelingendrama’s op de Middellandse Zee en de Griekse eilanden
• Een interview met auteur en journalist Hilde Ingels over afscheid nemen en de schroom over de dood
• Een artikel over het 100-jarige Verdrag van Trianon en de gevolgen voor Hongarije
• Een column van filosofe Alicja Gescinska over gruwelijke beelden en sensatiezucht
• Een bespreking van het boek “De uil in de grot. Gesprekken met beelden, kunstenaars en schrijvers” van Barbara Baert
• Een signalement van de expo “Esprit es-tu là? Les peintres et les voix de l’au-delà” in Parijs over het spiritisme in de kunst
• Een analyse over corona, de schuldvraag en Gods rol in pandemieën
• Een getuigenis van Jan Pauwels, auteur van het boek “Zwarte kappen”

Lees hier alvast het artikel over de 15de LOGOS-studiedag over scheppingsgeloof en ecologie.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

“Er is ontzettend veel schroom rond spreken over de dood”

Bij een overlijden is er niet altijd gelegenheid om afscheid te nemen. Als die mogelijkheid er wel is, geraakt het belangrijkste niet steeds gezegd. Amfora geeft mensen in hun allerlaatste levensfase de kans ongestoord te vertellen over wat hen ten diepste bezighoudt. “De journalistieke aanpak van die interviews biedt een meerwaarde naast al het goede en zinvolle dat gebeurt in therapeutische en pastorale gesprekken”, legt Hilde Ingels uit in Tertio nr. 1.075 van 16/9/’20.
» Lees verder

Dubbel zo veel ontheemden als vluchtelingen

Paus Franciscus focust naar aanleiding van de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen van 27 september op het lot van internally displaced persons, ontheemden in eigen land. Vorig jaar waren 50,8 miljoen mensen op die manier ontworteld, het dubbel van het aantal vluchtelingen. Het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) betreurt in Tertio 1.075 van 16/09 dat er geen Internationale dag voor Ontheemden bestaat.
» Lees verder

Scheppingsgeloof en ecologie centraal op LOGOS

De 15de editie van de Leuvense Ontmoetingen rond Geloof, Openbaring & Spiritualiteit LOGOS, die eind deze maand plaatsvindt, staat in het teken van scheppingsgeloof en ecologie. De LOGOS-studiedagen gaan telkens in op een element uit de oudste geloofsbelijdenissen van de katholieke kerk. De jubileumeditie 2020 staat stil bij het credo van Nicea-Constantinopel waarin de Vader “Schepper van hemel en aarde” wordt genoemd.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1138

Tertio 1137

Tertio 1136