Tertio 1078

Tertio 1078 van 7 oktober 2020

De essaybundel “Ik, wij, zij” van Rudi Laermans verscheen net voor de coronacrisis. De hoogleraar sociologie analyseert daarin brede maatschappelijke tendensen als neoliberalisme, individualisme en populisme en de rol van klassieke en sociale media. Voor Tertio nr. 1.078 van 7 oktober 2020 herneemt hij zijn beschouwingen in het licht van de coronapandemie. Zal die onze maatschappij wezenlijk veranderen? Laermans is sceptisch: “Daardoor zijn de structuren die ik beschrijf, te sterk.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de derde encycliek van paus Franciscus, Fratelli Tutti
• Een opinie van journalist Luc Van der Kelen over de nieuwe federale regering
• Een column van politiek wetenschapper Steven Van Hecke over empathie voor virologen
• Een gesprek met auteur Frank Teirlinck en prior Franco Pynaert over de 191 monniken die de voorbije 150 jaar woonden en wonen in de abdij Affligem
• Een signalement van de film “Corpus Christi” over een pastoor die geen priester is
• Een opinie van publicist Mark Van de Voorde die vraagtekens plaats bij de burgerlijke partijstelling van Gaia in de zaak-Reuzegom
• Een analyse van koude versus warme solidariteit
• Een getuigenis van Benoît Lobet, de nieuwe pastoor-deken van Brussel-Centrum

Lees hier alvast het artikel over De Woonterp, een huisvestingsproject voor vluchtelingengezinnen in Antwerpen, uit het dossier rond de woningmarkt.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

In de spotlight: 

Fratelli Tutti

Niet toevallig trok paus Franciscus zaterdag naar Assisi – zijn eerste reis buiten Rome sinds de uitbraak van Covid-19 – om daar aan het graf van de Poverello zijn derde encycliek te ondertekenen en werd op zondag 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi, de tekst wereldkundig gemaakt. In Tertio nr. 1.078 van 7 oktober 2020 leest u een commentaar bij de encycliek “Fratelli Tutti”.
» Lees verder

“Pessimist in het hoofd, optimist in het hart”

De essaybundel Ik, wij, zij van Rudi Laermans verscheen net voor de coronacrisis. De hoogleraar sociologie analyseert er brede maatschappelijke tendensen als neoliberalisme, individualisme, populisme en de rol van klassieke en sociale media. In Tertio 1.078 van 07/10/’20 herneemt hij zijn beschouwingen in het licht van de coronapandemie. Zal die onze maatschappij wezenlijk veranderen? Hij is sceptisch: “Daarvoor zijn de structuren die ik beschrijf te sterk.”
» Lees verder

“Mensen die zich welkom voelen, kunnen zich meer inzetten”

De coronacrisis onderstreepte andermaal het belang van een veilige woonomgeving. Maar de realiteit is weerbarstig. Terwijl vooral kwetsbare groepen moeilijk een woning vinden, staan tegelijk 2.000 sociale woningen in Antwerpen leeg omdat ze niet aan de strenge wooneisen voldoen. Met het project De Woonterp wil het Protestants Sociaal Centrum (PSC) een signaal afgeven dat dat niet kan. “De verhuurmarkt evolueert richting een elitaire markt waar je ofwel een pand vindt dat aan alle eisen voldoet, ofwel op straat belandt”, stelt voorzitter Koen Kinsbergen.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1093

Tertio 1092

Tertio 1091