Tertio 1079 - “Littekens niet doorgeven aan de volgende generatie”

“Littekens niet doorgeven aan de volgende generatie”

Priester Antonito Arulraj Croos (1977) verleent spirituele zorg aan de nabestaanden van de 26-jarige oorlog in Sri Lanka. Na het gewapend conflict tussen Tamils en Singalezen volgt nu de psychische strijd met oorlogstrauma’s. Croos schreef er zopas zijn masterthesis over en vertelt er in Tertio 1.079 van 14/10/’20 meer over.

“De etnische oorlog in Sri Lanka wordt wereldwijd als een van de bloedigste van de voorbije decennia beschouwd”, vertelt de katholieke Tamilpriester Antonito Arulraj Croos. De burgeroorlog vond plaats tussen 1983 en 2009. Het trieste dieptepunt van het gewapende conflict was volgens hem het laatste jaar, wanneer volgens een VN-rapport tienduizenden het leven lieten op amper vier maanden tijd. De regering van Sri Lanka werd daarbij van genocide beschuldigd. Zogenaamde No Fire Zones werden bewust gebombardeerd door het leger en zorgden voor 70.000 tot 140.000 doden, 25.000 à 30.000 zwaargewonden en 300.000 mensen op de vlucht. “26 jaren oorlog veroorzaakten veel fysiek lijden, maar de psychische wonden zijn erger”, waarschuwt Croos. Tien jaar na het einde van de oorlog is de mentale schade op alle generaties groot. Croos wil zijn zwaar getroffen regio vanuit zijn katholieke inspiratie helpen .

Koloniaal verleden

“Kolonisatie is de wortel van het conflict”, vertelt Croos. Hij legt uit dat het eiland 443 jaar bezet werd: de Portugezen heersten er van 1505 tot 1658, de Nederlanders van 1658 tot 1796. Als laatsten waren de Britten aan de beurt tot 1948. “De Portugezen en de Nederlanders waren vooral geïnteresseerd in handel. De Britten introduceerden echter politieke veranderingen”, stelt de priester. Daar ligt volgens hem de oorzaak van het probleem. “Tevoren bestond Sri Lanka uit drie koninkrijken die door verschillende volken bestuurd werden. In het noorden leefden de Tamils. In het midden en het zuiden bevonden zich de Singalese koninkrijken. De grote fout van de Britten was Sri Lanka te centraliseren in één natie. Ze negeerden de etnische verschillen, behandelden de volkeren ongelijk en maakten van Singalees de officiële landstaal. Daardoor ontstonden etnische spanningen”, legt Croos uit.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

U kan ook gebruikmaken van de voordelige 12x12-formule: stort 12 euro en ontvang 12 weken Tertio. Klik hier voor meer info.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​