Tertio 1086 - Hoeveel blijft er overeind van de rebelse en profetische Jezus?

Hoeveel blijft er overeind van de rebelse en profetische Jezus?

Was Jezus een rebel en ligt in die rol ook de roeping van elke christen? Laten we te weinig de profeet in ons los? En loopt het kerkinstituut met zijn clerus, dogma’s en richtlijnen een rebels-profetisch christendom voor de voeten?

Johnny De Mot, pastoor in hartje Brussel, leerde in zijn rijkgevulde en “rebelse” leven dat de geleidelijkheid haar wetten heeft, maar tegelijk mag een christen onrecht nooit het laatste woord geven. “Opstaan en de steen niet voor het graf laten liggen”, vat de priester het christen-zijn samen. Ook Johan Verstraeten, professor-emeritus aan de KU Leuven en expert in de sociale leer van de kerk, vindt inspiratie in de rebels-profetische Jezus. Hij noemt het gezond af en toe te laten schudden aan de boom van je geloof om vastgeroeste ideeën in vraag te stellen. “Velen durven de sprong niet te wagen van het veiligheidsdenken naar een levend geloof waarin Godsbeelden wel eens springen en je soms terechtkomt in de mystieke nacht van het geloof”, zegt hij.

Lees hier het volledige interview met Johan Verstraeten.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​