Tertio 1091

Tertio 1091 van 6 januari 2021

De verhouding tussen kerk en staat is een permanent debat in Frankrijk dat in het verlengde van de terreuraanslagen in het afgelopen najaar weer hoog oplaait. De verheerlijking van de laïcité en het wantrouwen tegen religie hebben hun wortels in de Verlichting en de Franse Revolutie. Maar de verhouding tussen religie, Verlichting en Revolutie en tussen kerk en staat is heel wat complexer dan vaak wordt voorgehouden. Elk nieuw debat erover vertrekt daarom best bij een geschiedenisles. Tertio nr. 1.091 van 6 januari 2021 gaat daarvoor te rade bij het onlangs verschenen boek “De Franse Revolutie en het christendom” van kerkhistoricus en priester Pierre Trouillez.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt en bericht over de Covid-vaccins
• Een interview met dirigent Björn Schmelzer, oprichter van het ensemble Graindelavoix
• Een reportage over hoe Russisch-orthodoxen Kerstmis vieren
• Een column van filosofe en schrijfster Alicja Gescinska over de commercialisering van de adventsperiode
• Een opinie van Nederlander Mark Bijvoet over een irrationele of een onderbouwde klimaatpolitiek
• Een dossier over “het land bewerken”
• Een signalement van de boeken “Desalniettemin. Over joodse wijsheid en humor” van Ludo Abicht en “Moraal. Waarom we haar nodig hebben en hoe we haar kunnen vinden” van Jonathan Sacks
• Een pleidooi voor het Latijn

Lees hier alvast het getuigenis van Vaticanist en journalist bij Trouw Stijn Fens.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Muziek wordt altijd gemaakt voor toekomstige generaties”

“Sorry voor al mijn getater”, zegt Björn Schmelzer verontschuldigend aan het eind van het interview voor Tertio nr. 1.091 van 6/1/’21. De oprichter en dirigent van het ensemble Graindelavoix, dat internationale faam verwierf met hun unieke uitvoeringspraktijk van oude vocale muziek, is inderdaad een vlotte prater. Voor hem is het een manier om zijn ideeën verder te ontwikkelen.
» Lees verder

Macron’s geloofsbetuiging aan de laïciteit

In Frankrijk lijkt President Emmanuel Macron de degens te kruisen met religie. In januari zal een wetsvoorstel voorgelegd worden aan het parlement om de wet op de scheiding tussen kerk en staat van 1905 uit te breiden. Hoewel dat wetsvoorstel voornamelijk gericht is tegen “islamistisch separatisme”, komt de complexe verhouding van de Franse staat met religie boven drijven. Tertio nr. 1.091 van 6/1/’21 plaatst dat tegen de historische achtergrond van de verhouding tussen de Franse Revolutie en het christendom.
» Lees verder

“Adem van de kerk moet langer zijn dan de tijd”

Vaticaanwatcher Stijn Fens (1966) groeide op in een huis vol boeken. Zijn vader, de Nederlandse Volkskrant-columnist Kees Fens, bracht hem de liefde voor literatuur bij. Maar de jeugdherinnering die Fens’ leven nog het meest tekent, is een reis naar Rome op 12-jarige leeftijd. “Toen op 16 oktober Johannes Paulus II werd gekozen, sloeg bij mij als het ware de bliksem in. Ik weet nog dat toen we terugliepen naar het hotel, ik tegen mijn vader zei: ‘Later als ik groot ben, wil ik een conclaaf verslaan’.”
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1108

Tertio 1107

Tertio 1106