Tertio 1092

Tertio 1092 van 13 januari 2021

Na een spannende nek-aan-nekrace tussen Donald Trump en Joe Biden is de keus gevallen op Biden. Daarmee krijgen de VS voor de tweede maal in de geschiedenis een katholieke president. Zijn inauguratie vindt plaats op 20 januari, maar de weg ernaartoe verloopt grimmig. De bestorming van het Capitool op 6 januari maakt andermaal duidelijk dat het Trump-kamp zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft. Tertio nr. 1.092 van 13 januari 2021 gaat na wat de katholieken in het “land van de onbegrensde mogelijkheden” drijft.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het christelijke eenheidsstreven
• Een portret van de Rwandese beleidsvrouw Louise Mushikiwabo
• Een analyse van de democratische transitie in de Centraal-Afrikaanse Republiek
• Een column van politiek wetenschapper Steven Van Hecke over het afscheid van Angela Merkel
• Een artikel over het aanhoudende conflict in Noord-Ethiopië
• Een signalement van biografieën van en geschiedenisboeken over de Habsburgers
• Een focus op zwarte gaten, wetenschap en geloof in gesprek met astrofysicus Heino Falcke
• Een getuigenis van gewezen advocaat en vrederechter Frans Carsau

Lees hier alvast het bespreking van de biografie van kardinaal Jo Willebrands, reizend ambassadeur van de oecumene.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Joe Biden wordt tweede katholieke president van de VS

Heel de wereld volgde met ingehouden adem de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na een spannende nek-aan-nekrace tussen Donald Trump en Joe Biden viel de keus op de laatste. Nadat op 7 januari het Amerikaanse Congres de verkiezing van Biden bekrachtigde, zal hij op 20 januari de eed afleggen en de 46ste president van de Verenigde Staten worden. Daarmee is de tweede katholieke president in de geschiedenis van de VS een feit.
» Lees verder

Meer tacticus dan theoloog

Kerkhistoricus Karim Schelkens (1977) was als biograaf niet aan zijn proefstuk toe: hij werkte eerder mee aan de biografie van kardinaal Godfried Danneels. Met het te boek stellen van het levensverhaal van de Nederlandse kardinaal Jo Willebrands leverde hij zonder meer een meesterwerk af. Na 8 jaar opzoek- en schrijfwerk voltooide hij dit magnum opus over een kerkelijke topdiplomaat, globetrotter, bruggenbouwer en katholieke pionier in oecumene. Tertio nr. 1.092 van 13 januari 2021 brengt een recensie.
» Lees verder

“In zwarte gaten gaat hele natuurkunde op de schop”

Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez kregen vorig jaar de Nobelprijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten. In 2019 al kreeg de wereld de eerste “foto” van een dergelijk allesverslindend kosmisch monster te zien. Het was de Duitse astrofysicus en lekenpredikant Heino Falcke (1966) die in de perszaal van de Europese Commissie het beeld voorstelde van een vage roodgloeiende ring met in het centrum een donkere vlek.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1098

Tertio 1097

Tertio 1096