Tertio 1096

Tertio 1096 van 10 februari 2021

Grijsisme is een eigen vondst van taalliefhebber Jean Paul Van Bendegem. Het benoemt die specifieke vorm van discriminatie op basis van leeftijd die zich vertaalt in de betutteling en lage waardering van ouderen. In het boek “Wijs, grijs & puber. Pleidooi voor een burgerlijk ongehoorzame senior” schetst de wiskundige en filosoof een analogie tussen de tegendraadse, niet ernstig genomen puber en de actieve maar verworpen senior. Net als de jongeren verzetten senioren zich tegen de ongegronde denkbeelden en de betutteling door wie “in de fleur van zijn leven” is. In het interview met Van Bendegem in Tertio nr. 1.096 van 10 februari 2021 blijft dat de ergernis over het grijsisme groot is, de strijdlust evenzeer.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over wie en wat wel of niet katholiek is
• Een artikel over de Poolse kerk en samenleving op een keerpunt
• Een column van filosoof Guido Vanheeswijck over vooroordelen en polarisatie
• Een reportage over Rusland en de klimaatverandering
• Een dossier over de menselijke impact op de planeet, ontwikkeling en de rol van religie in zorg voor de schepping
• Een signalement van de mystieke tekst “De Evangelische Parel”
• Een focus op Auschwitz-arts Josef Mengele
• Een getuigenis van afscheidnemend Tertio-voorzitter Thérèse Leysen

Lees hier alvast het gesprek met wielrenner Julien Vermote over zijn geloof in kerk en koers.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Grijs worden is veranderen, maar je geest verschrompelt niet”

Voorstellen hoeft nauwelijks. Vlaanderens bekendste wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem verschijnt geregeld op uw televisiescherm en geeft – in betere tijden – 110 lezingen per jaar. Maar de aandacht die zijn jongste boek over het kwalijk gif grijsisme te beurt valt, verrast de man zelf. 't Moet zijn dat het een openliggende zenuw raakt.
» Lees verder

Pleidooi voor een groene wave van duurzaamheid

De globale opwarming lag in 2019 al 1,1 graad Celsius boven het pre-industriële niveau, meldde het KMI in zijn jaarrapport 2020. Het instituut waarschuwt voor een opwarming van 5 graden tegen 2100 als er geen actie wordt ondernomen. De Britse journalist en milieubeschermer Mark Lynas beschrijft in zijn boek Zes graden wat de gevolgen van een opwarming met vijf tot zelfs zes graden zouden kunnen zijn. In Tertio 1.096 van 10 februari waarschuwt hij ervoor dat bij een dergelijke temperatuurstijging “het grootste deel van de aarde onleefbaar wordt.” Hij druk zijn lezers evenwel op het hart niet te wanhopen en te blijven doorvechten. 
» Lees verder

Geloof biedt houvast

Voetballen, vioolles nemen, dictie volgen en misdienaar zijn; of die ingrediënten cruciaal waren bij het uitbouwen van zijn carrière, valt moeilijk te zeggen, maar feit is dat Julien Vermote (1989) uit Kortrijk het tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de Beloften schopte. Al is hij nu op zoek naar een nieuwe ploeg, hij wordt nog altijd beschouwd als zeer gerespecteerde hardrijder bij de profs. De viool en de voetbal liggen ondertussen in de kast, zijn geloof niet.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1114

Tertio 1113

Tertio 1112