Tertio 1097

Tertio 1097 van 17 februari 2021

De veertigdagentijd die vandaag begint, moedigt de leerlingen van Christus aan wat meer op hun Meester te gaan gelijken. Klassieke hulpmiddelen daarbij zijn het gebed, de soberheid en de dienstbaarheid. Hulpbisschop Koen Vanhoutte vindt het in een interview in Tertio nr. 1.097 van 17 februari 2021 terecht dat het 60-jarige Broederlijk Delen die solidariteit opentrekt naar het Zuiden: “Kijk hoe de Covid-vaccins worden verdeeld. Het Zuiden staat alweer achteraan de rij. We zijn nog veraf van ‘Fratelli Tutti’”.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het begin van de veertigdagentijd
• Een column van filosofe en auteur Désanne van Brederode over jongeren in coronatijd
• Een gesprek met Ilse Janssens, HR-coördinator van zorggroep Emmaüs, over houvast, nabijheid en vooruitgaan in de zorg
• Een dossier over godsbeelden
• Een portret van de Ierse Clare Crockett: van beroemde actrice naar befaamde non
• Een signalement van het boek “Felix Mendelssohn. Zijn geloof belicht vanuit zijn brieven”
• Een focus op twee grote figuren: Winston Curchill en Peter de Grote
• Een getuigenis van annuntiate Veerle Neyers over onder meer haar missiewerk in Congo

Lees hier alvast het artikel over de vastencampagne van Broederlijk Delen.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Bekeer je”

De veertigdagentijd die vandaag begint, moedigt de leerlingen van Christus aan wat meer op hun Meester te gaan gelijken. Klassieke hulpmiddelen daarbij zijn het gebed, de soberheid en de dienstbaarheid. Koen Vanhoutte, hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen, vindt het in een interview in Tertio nr. 1.097 van 17 februari 2021 terecht dat het 60-jarige Broederlijk Delen die solidariteit opentrekt naar het Zuiden: “Kijk hoe de Covid-vaccins worden verdeeld. Het Zuiden staat alweer achteraan de rij. We zijn nog veraf van Fratelli Tutti”.
» Lees verder

Broederlijk Delen pleit voor “donut” in de vastencampagne

De vastencampagne van Broederlijk Delen gaat vandaag van start. In het jaar van hun 60ste verjaardag dragen ze de visie uit dat er nood is aan een ingrijpende systeemverandering van het neoliberale model naar een economie van het delen. Corona heeft de urgentie daarvan eens te meer in de verf gezet. Tertio nr. 1097 van 17/02/’21 laat teamcoördinator politiek Katelijne Suetens aan het woord: “We bieden een hoopvol verhaal in coronatijden”.
» Lees verder

Geloven voorbij het traditionele godsbeeld

Religie en spiritualiteit zijn ook in een postmoderne wereld geen taboe. Integendeel, uit onderzoek van Pew Research blijkt dat het geloof in Europa tijdens de coronacrisis is toegenomen. Veel mensen herkennen zich evenwel niet langer in het theïstische beeld van God de Vader. Toch klinkt zelden de vraag welke voorstelling we ons precies van Hem maken. Welke God is de onze, en welke nadrukkelijk niet? Tertio ging op zoek naar godsbeelden.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1114

Tertio 1113

Tertio 1112