Tertio 1098

Tertio 1098 van 24 februari 2021

Franciscus doet wat geen enkele paus hem voordeed: hij reist naar Irak, een bestemming die nooit zonder gevaar is. De christelijke gemeenschappen in het etnische en religieuze lappendeken dat Irak is, kijken halsreikend uit naar het pausbezoek, een blijk van erkenning. Hoewel hun aanwezigheid in de regio dateert van de vroegste christelijke tijd, houdt de verschopte minderheid zich maar moeizaam staande. Talloze christenen verlieten hun land. Wie thuis bleef, hoopt op betere tijden. In Tertio nr. 1.098 van 24 februari 2021 blikken aartsbisschop Bashar Warda en advocaat en hoogleraar Stephen M. Rasche vooruit op de pausreis naar Irak.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over anders en beter na corona
• Een interview met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
• Een studie over de religieuze praktijk en de spirituele interesse in Franstalig België
• Een column van erevoorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de “legacy” van Donald Trump
• Een dossier over de impact van muziek op ons leven
• Een signalement van het boek “Het grote wereldtoneel. Over de kracht van verbeelding in crisistijd” van Philipp Blom
• Een gesprek met Jos van Remundt over verhalen in het godsdienstonderwijs en in levensbeschouwelijke communicatie

Lees hier alvast het getuigenis van godsdienstleerkracht Stijn Lievens.

Lees hier alvast het artikel over de kijk van paus Franciscus op de relatie tussen geloof en sport.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

De sportliefhebber in Franciscus

De grootste sportkrant van Italië, La Gazzetta dello Sport, pakte in januari uit met een uitgebreid interview met paus Franciscus. De abonnees kregen er zelfs een mooi geïllustreerd magazine bij, getiteld Lo sport secondo Papa Francesco. Dries Vanysacker (KU Leuven) vat in Tertio nr. 1.098 van 24/2/’20 samen hoe de paus kijkt naar de relatie tussen geloof en sport.
» Lees verder

Paus Franciscus bezoekt Irak

Franciscus doet wat geen enkele paus hem voordeed: hij reist naar Irak, een bestemming die nooit zonder gevaar is. De christelijke gemeenschappen in het etnische en religieuze lappendeken dat Irak is, kijken halsreikend uit naar het pausbezoek, een blijk van erkenning. Hoewel hun aanwezigheid in de regio dateert van de vroegste christelijke tijd, houdt de verschopte minderheid zich maar moeizaam staande. Talloze christenen verlieten hun land. Wie thuis bleef, hoopt op betere tijden. Tertio nr. 1.098 van 24 februari 2021 blikt met aartsbisschop Bashar Warda en advocaat en hoogleraar Stephen M. Rasche vooruit op het driedaags bezoek aan Irak dat op 5 maart begint.
» Lees verder

“Iedere mens die ik ontmoet, is een verrijking van mijn leven”

De Thomas-website en de godsdienstinspectie secundair onderwijs slaan de handen in elkaar om het beroep van godsdienstleraar te promoten. Vanaf 1 maart vind je via een nieuwe website de getuigenissen van vijftien godsdienstleerkrachten. Een van de vijftien is Stijn Lievens, godsdienstleraar in het gemeenschapsonderwijs in Maldegem. Tertio nr. 1.098 van 24/2/’20 brengt zijn verhaal. Als zij-instromer ziet hij zichzelf als een atypische leerkracht godsdienst. 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1105

Tertio 1104

Tertio 1103