Tertio 1103

Tertio 1103 van 31 maart 2021

Tertio nr. 1.103 van 31 maart 2021 verschijnt aan de vooravond van het heilig triduüm en focust dan ook op de mysteries die gevierd worden van Witte Donderdag tot Pasen. De grondervaringen van de joods-christelijke traditie komen tijdens deze dagen aan het licht: dat God ons gewild heeft, dat Hij ons nooit laat vallen en in Zijn liefde draagt, en dat Hij ons uiteindelijk opwacht in de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Geen “Paradise Lost”, wel beloofd heil en toegezegde zegen. Durven we dat te geloven, ook in deze coronatijd? Zijn we bereid met Christus te sterven en met Hem op te staan uit de dood?

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt en een paasessay over de paaswake als gids om de betekenis van Pasen te begrijpen
• Een interview met priorin Hannah Van Quakebeke van Bethanië, Loppem
• Een artikel over de vijftigste verjaardag van Oxfam-Wereldwinkels
• Een column van Virginie Platteau over het tot jezelf komen in de natuur
• Een reactie van CD&V-voorzitter Joachim Coens over de exit van Fidesz uit de Europese Volkspartij
• Een analyse over het detentiewezen en de zoektocht naar re-integratie na een gevangenisstraf
• Een signalement van de expo en het boek “Zusters in oorlog”
• Een focus op de dode Christus in de kunst
• Een getuigenis van de Mexicaanse zuster Graciela de los Ángeles

Lees hier alvast het artikel over de kijk van de Franse priester en filosoof Maurice Bellet op de gekruisigde Messias.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Natuurlijk hoop ik op roepingen!”

Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië in Loppem viert haar 100-jarige bestaan. “Al is de gemeenschap op dit moment zeker niet piepjong, ze is wel vitaal”, laat priorin Hannah Van Quakebeke klinken in Tertio nr. 1.103 van 31/3/’21. “Maar de gemeenschap is klein en de vraag naar de toekomst komt wel eens ter sprake. Dat vraagt diep Godsvertrouwen.”   
» Lees verder

Chaos wordt kosmos

De paaswake staat centraal in het standpunt en het paasessay van Tertio nr. 1.103 van 31 maart 2021, de editie die verschijnt aan de vooravond van het heilig triduüm van Witte Donderdag tot Pasen. Die wake wordt gevierd in de overgang van Stille Zaterdag naar Pasen: op sommige plaatsen in de vroege paasmorgen bij het opkomen van de zon, bij ons aan de vooravond wanneer de duisternis is ingezet. In beide gevallen draagt de natuursymboliek van nacht en dag, van donker en licht bij aan het verbeelden van Christus’ doortocht van dood naar leven. 
» Lees verder

Kruis biedt hoop

“Ik schrijf. Ik begin. In een toestand van grote uitputting en diep verdriet.” Zo opent Maurice Bellet zijn laatste boek, zijn geestelijke testament. De auteur overleed voor het was afgewerkt. Hij verwoordt erin zijn droom van een nieuwe geboorte, een nieuwe schepping. Die begint bij “de gekruisigde Messias”. Voor de Franse priester biedt dat beeld de kans om de universele hoop van het christendom met de wereld te delen. Een wereld die volgens hem balanceert op de rand van de afgrond. Diaken, theoloog en psycholoog Johan Van der Vloet bespreekt Le Messie Crucifié in Tertio nr. 1.103 van 31 maart 2021.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1114

Tertio 1113

Tertio 1112