Tertio 1104 - Open grenzen blijven een taboe

Open grenzen blijven een taboe

“Gesloten grenzen zoals we ze nu kennen, zijn niet te verzoenen met medemenselijkheid. De prijs van gesloten grenzen is dat er mensen sterven aan onze grenzen, verhandeld worden en ondraaglijke dingen moeten doorstaan. Die kost is onaanvaardbaar ook gezien vanuit de waarden waar Europa voor staat”, zegt Naima Charkaoui in Tertio 1.104 van 7 april.

Om het debat over open grenzen aan te zwengelen schreef ze Het opengrenzenmanifest. Charkaoui werkt de modaliteiten van open grenzen in het boek niet uit en beseft dat open grenzen niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden. 

De sluiting van de grenzen als gevolg van de coronapandemie bood extra stof om een aantal punten uit het manifest te illustreren. “Op de beperking van toeristische reizen werd  en wordt scherp gereageerd. De urgentie om grenzen over te steken, is evenwel anders  voor mensen die Europa willen binnenkomen, dan voor wie een plezierreisje wil maken”, merkt Charkaoui op. In haar manifest noemt ze de toerist die “op de vlucht gaat voor de dagelijkse sleur in een paradijselijk eldorado”, de ware gelukszoeker. “Als je alles in proportie ziet, is de toerist wel ietsje meer op zoek naar geluk dan de migrant die gewoon een toekomstperspectief en een beter leven wil hebben”, besluit Charkaoui. 

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​