Tertio 1108

Tertio 1108 van 5 mei 2021

Tertio nr. 1.108 van 5 mei 2021 staat in het teken van de Europadag op 9 mei. De editie opent met een interview met Manuel Barrios Prieto, secretaris-generaal van de Commissie van bisschoppenconferenties in de EU (Comece). “De kerk waakt erover dat Europa solidair blijft”, stelt hij. “Corona mag ons niet egoïstisch maken.” Historicus Luuk van Middelaar vindt dat Europa de taal van de macht moet leren om geopolitiek een rol te kunnen spelen. In zijn column wijst Herman Van Rompuy, erevoorzitter van de Europese Raad, er vervolgens op dat een stabiel Duitsland onvoldoende is voor een stabiel Europa. Tot slot is er aandacht voor drie lezingen die Stefan Zwei (1881-1942) over Europa gaf. Hij wees op de rol van literatuur en cultuur in de Europese verbroedering.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over de noodzaak om wereldwijd coronavaccins ter beschikking stellen
• Een dossier over pleegzorg
• Een artikel bij het jubileum ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de kathedraal van Antwerpen
• Een signalement van de expo in abdij van Park over het 900-jarige bestaan van de norbertijnenorde
• Een focus op het leven en werk van Joseph Beuys (1921-1986)

Lees hier alvast het getuigenis van Jeroen Heiremans, algemeen secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Liturgie (ICL)

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Zorgen om godsdienstvrijheid

Manuel Barrios Prieto is sinds september 2019 secretaris-generaal van de Commissie van bisschoppenconferenties in de EU (Comece). In aanloop naar de Europadag op 9 mei wijst hij op de blijvende rol die de katholieke kerk te spelen heeft in de EU. “Ze heeft een profetische zending die inhoudt dat ze zich enerzijds kritisch uitlaat over wat fout loopt in de samenleving en anderzijds de weg wijst naar het goede”, stelt de Spaanse priester in Tertio nr. 1.108 van 5 mei 2021.
» Lees verder

950 Vlaamse pleegkinderen zoeken een veilige thuis

In Vlaanderen wonen 7.756 kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek in een pleeggezin. Vaak omdat hun ouders voor korte of langere tijd niet voor hen kunnen zorgen. Bijna 6.000 pleeggezinnen openen hun deuren en hun hart om deze mensen een veilig plekje te bieden. Tertio gaat op zoek naar de verhalen achter pleegzorgbegeleiders, pleegouders en pleegkinderen.
» Lees verder

“Liturgie is handeling van de hele gemeenschap”

Jeroen Heiremans (1991) droomde ervan te kunnen werken voor de Interdiocesane Commissie voor Liturgie (ICL). Dat die droom nu al in vervulling zou gaan, had hij niet verwacht. Op 1 november 2020 volgde Heiremans kanunnik Joris Polfliet op als algemeen secretaris van de ICL. Met aanstekelijke begeestering vertelt hij in Tertio nr. 1.108 van 5/05/’21 over de kracht die uitgaat van een mooie liturgie en de stappen daartoe die hij in zijn nieuwe functie al heeft kunnen zetten.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1114

Tertio 1113

Tertio 1112