Tertio 1110

Tertio 1110 van 19 mei 2021

De Europese Unie is op verschillende terreinen enorm verdeeld en is volgens EU-kenner en oud-journalist Piet Lambrechts herleid tot een soort hulp- en noodcentrale om de crisissen van de jongste decennia het hoofd te bieden. Europa staat inmiddels voor gigantische uitdagingen. Grote vraag is of de EU na de coronacrisis een tweede adem zal vinden en welke richting ze economisch en sociaal zal uitgaan na de recentste sociale top in Porto. “Het idee van een verenigd Europa ging niet alleen om vrede, maar ook om het behoud van het westerse kapitalisme, zij het een beetje milder en socialer”, stelt Lambrechts in Tertio nr. 1.110 van 19 mei 2021.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over Pinksteren en begeesterd getuigen
• Een artikel over de noodhulp aan Syrië die opnieuw ter discussie staat
• Een column van norbertijn Rony Ceustermans over “idiosyncratische egotisten”
• Een reportage over de huidige situatie in Oekraïne
• Een pinksteressay van Antwerps bisschop Johan Bonny over de vrijmoedigheid van de apostelen
• Een signalement van het boek “Bloemen van wijsheid. Meditaties van de kerkvaders bij de zondagsevangelies”, uitgegeven door de zusters van Opgrimbie
• Een analyse van de impact van de coronapandemie op mensen met een psychische kwetsbaarheid
• Een focus op het oeuvre van Albrecht Dürer

Lees hier alvast het getuigenis van provinciaal Frans Damen over het 300-jarige bestaan van de passionisten

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“EU heeft nood aan eerlijke fiscaliteit”

De EU staat als gevolg van de Covid-19 pandemie voor grote uitdagingen. “Zal de EU na de coronacrisis meer aandacht hebben voor sociale en fiscale rechtvaardigheid?”, vraag Piet Lambrechts (1936) zich af in Tertio 1.110 van 19 mei. Lambrechts, die in november 1972 verslaggever Europese Zaken werd voor De Financieel-Economische Tijd, stelt dat er een eerlijke lastenverdeling moet komen. 
» Lees verder

Zusters Opgrimbie delen spirituele rijkdom

Verborgen in beschermd natuurgebied in Opgrimbie (Maasmechelen) ligt het monasterium Onze-Lieve-Vrouw van het Fiat. Als dat een belletje doet rinkelen, is het dat door een wilsbeschikking van koning Boudewijn daar een klooster kwam. Herhaaldelijk werd de bouwvergunning verleend en vernietigd, maar ondertussen leven er al ruim 20 jaar zusters. Die willen nu iets van hun spirituele rijkdom met de buitenwereld delen. Tertio nr. 1.110 van 19 mei 2021 zet hun boek “Bloemen van wijsheid. Meditaties van de kerkvaders bij de zondagsevangelies” in de kijker.
» Lees verder

300 jaar passionisten

Paolo Danei – Paulus van het Kruis – was 27 toen hij zich 300 jaar geleden in Rome met een gelofte wijdde aan de contemplatie en verkondiging van Christus’ lijden. Zijn volgelingen, de passionisten, zijn vandaag te vinden tot in Nieuw-Zeeland. Frans Damen (1944), provinciaal van de Belgische provincie, getuigt in Tertio nr. 1.110 van 19 mei 2021 over zijn trouwe levensengagement in datzelfde spoor.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1138

Tertio 1137

Tertio 1136