Tertio 1111

Tertio 1111 van 26 mei 2021

Gelovige vrouwen en hun beleving van seksualiteit worden door de publieke opinie zwart-wit benaderd volgens doctoraatsonderzoeker Eline Huygens (UGent). In haar onderzoek naar jonge katholieke vrouwen die zich engageren binnen de kerk, benadrukt ze telkens de diversiteit aan opinies en overstijgt ze de clichés. “Het onderscheid tussen conservatief en progressief is onhoudbaar “, stelt ze in Tertio nr. 1.111 van 26 mei 2021. Ze vindt voorts dat katholieke vrouwen te onzichtbaar zijn in het publieke debat.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over mogelijke schuldkwijtschelding om de zware schuldenlasten wereldwijd aan te pakken
• Een artikel over de Chinese “heropvoedingskampen” en de Chinese “veroveringsoorlog”
• Een column van filosofe en schrijfster Alicja Gescinska over de zin van de gulden regel
• Een signalement van het boek “Het raadsel van God. Mijn ontdekkingstocht langs wetenschap, geloof en twijfel” van Alister McGrath
• Een interview met de Filipijnse dominicaan Rolando de la Rosa over 500 jaar christendom in zijn land
• Een essay van kardinaal Jozef De Kesel over “geloof en godsdienst in een seculiere samenleving” en over het gevaar van de privatisering van religie
• Een focus op het oeuvre van schilder Georges Rouault
• Een getuigenis van zuster Marie Arbash over haar werk in Syrië

Lees hier alvast het gesprek met theologe Annemie Dillen over een pastorale praktijk die oog heeft voor de complexiteit van “samengestelde gezinnen” – die gezinsvormen zijn deze week het onderwerp van het dossier.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Evangelie is vrouwvriendelijk

Gelovige vrouwen en hun beleving van seksualiteit worden door de publieke opinie zwart-wit benaderd volgens doctoraatsonderzoeker Eline Huygens. In haar onderzoek naar jonge katholieke vrouwen die zich engageren binnen de kerk benadrukt ze telkens de diversiteit aan opinies en overstijgt ze de clichés. “Het onderscheid tussen progressief en conservatief is onhoudbaar”, stelt ze in een interview in Tertio nr. 1.111 van 26/05/’21.
» Lees verder

Xinjiang, de grootste controlestaat ter wereld

Achter de glimmende metropool Bejing schuilt een grimmige werkelijkheid. Sayragul Sauytbay behoort tot de vele Kazachen en Oeigoeren die in een Chinees heropvoedingskamp werden opgesloten. Met haar boek Kroongetuige wil ze de wereld de ogen openen. “Het doel van de Chinese veroveringsoorlog is politieke controle over de hele wereld”. Daarom raadt ze alle andere landen aan hun ogen niet af te wenden van Xinjiang.
» Lees verder

Reusachtig veel verschillen tussen samengestelde gezinnen

Hoewel samengestelde gezinnen voor geheel eigen uitdagingen komen te staan, wijst onderzoek uit dat ze het niet per se slechter doen dan intacte kerngezinnen. Ze kunnen wel veel diversere vormen aannemen en een complex netwerk van relaties tot stand brengen. Tertio nr. 1.111 van 26/5/’21 exploreert terminologie, statistische gegevens, onderzoek naar ervaringen van betrokken kinderen en ouders en polst wat het fenomeen betekent voor de pastorale praktijk. 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1127

Tertio 1126

Tertio 1125