Tertio 1113 - Internationale solidariteit onder de loep

Internationale solidariteit onder de loep

De globale uitdagingen waarmee de mensheid geconfronteerd wordt, schreeuwt om een beleid dat mens en natuur centraal stelt. Els Hertogen, directeur van 11.11.11, beschouwt internationale solidariteit als de sleutel tot succes daartoe. In het boek Van liefdadig naar rechtvaardig laat ze 11 internationale experts daarover aan het woord.

Hertogen geeft toe dat het begrip solidariteit bij haar aantreden als directeur in juni 2019 een beetje uitgehold was. “Dat heeft ons er binnen 11.11.11 toe aangezet het concept opnieuw te bekijken en opnieuw te claimen. Het begrip werd niet meer in een internationale context gebruikt, maar veeleer in kringen die pleiten voor solidariteit binnen de eigen gemeenschap”, merkt Hertogen op in Tertio nr. 1.113 van 9 juni.

“Als we kijken naar de wereldgemeenschap drong de vraag zich op wat solidariteit dan eigenlijk betekent”, vervolgt Hertogen. Het boekt stelt duidelijk dat internationale solidariteit geen liefdadigheid is waarbij je uit louter goedheid iets doet voor een ander. Solidariteit gaat over rechtvaardigheid waarbij de grondoorzaken van ongelijkheid en onrecht worden aangepakt en waarbij niet louter wordt gefocust op de symptomen van die ongelijkheid en dat onrecht, luidt de basisstelling van Hertogen.  

Om te benadrukken dat 11.11.11 voor rechtvaardigheid staat en niet voor liefdadigheid tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden veranderde de organisatie in december van vorig jaar alvast haar officiële naam van “Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid-beweging” naar “Koepel van Internationale Solidariteit”. Met het boek Van liefdadig naar rechtvaardig wil de organisatie het debat over internationale solidariteit aanzwengelen. 

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​