Tertio 1114

Tertio 1114 van 16 juni 2021

Marc Calmeyn debuteerde een maand geleden met het essay “Depressie is menselijk”. Die titel lijkt een open deur in te trappen, maar de invulling die de psychiater geeft aan “menselijk”, is niet voor al zijn vakgenoten de meest gangbare. Ook met zijn voorbehoud tegenover een al te biomedische benadering van psychiatrie laat hij een kritisch geluid horen. “In de psychiatrie kan je nooit zeggen dat er een eindpunt is bereikt”, merkt hij op in Tertio nr. 1.114 van 16 juni 2021.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over hoe extreemrechts het christendom kaapt
• Een column van journalist Bert Claerhout over literatuur tegen fanatisme
• Een bericht over de norbertijnen van Grimbergen die opnieuw binnen de abdijmuren bier brouwen
• Een artikel over de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Griekenland en ’s lands geschiedenis van leningen, schulden en wapens
• Een dossier over devotie- en stilteplekken
• Een overzicht van het werk van de Nederlandse bouwmeester Alexander Jacobus Kropholler
• Een signalement van drie poëziebundels over schilder Roger Raveel
• Een bespreking van de biografie van Hannah Arendt die Ann Heberlein publiceerde
• Een focus op de eliminatie van kinderarbeid
• Een getuigenis van huisarts Jan Matthys

Lees hier alvast het artikel over de merkwaardige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“In de psychiatrie kan je nooit zeggen dat er een eindpunt is bereikt”

Marc Calmeyn debuteerde een maand geleden met het essay Depressie is menselijk. Die titel lijkt een open deur in te trappen, maar de invulling die de psychiater geeft aan “menselijk”, is niet voor al zijn vakgenoten de meest gangbare. Ook met zijn voorbehoud tegenover een al te biomedische benadering van psychiatrie laat hij een kritisch geluid horen. In Tertio nr. 1.114 van 16/6/’21 maakt hij nogmaals zijn punt. 
» Lees verder

Over radicaal-rechts en cultuurchristendom

“Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en het blanke een dominante factor moeten zijn in onze samenleving”, stelde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken onlangs in De Tijd. Dat “blanke” veroorzaakte ophef, dat “christelijke” passeerde geruislozer. Een teken aan de wand dat ook in Vlaanderen cultuurchristendom en extreemrechts elkaar soms vinden als hoeders van dezelfde idealen? Over die vreemde alliantie plant Tertio op 29 juni 2021 een webinar.
» Lees verder

Covid-19 drijft kinderarbeid de hoogte in

Het VN-kinderfonds Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) schrijven in hun eerste gezamenlijke rapport dat wereldwijd negen miljoen kinderen het risico lopen tegen eind 2022 in kinderarbeid te belanden als gevolg van Covid-19. Dat aantal kan zelfs oplopen tot 46 miljoen als zij geen toegang hebben tot essentiële sociale bescherming, waarschuwen Unicef en IAO in Tertio 1.114 van 16 juni.  
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1138

Tertio 1137

Tertio 1136