Tertio 1128

Tertio 1128 van 22 september 2021

Tertio nr. 1.128 van 22 september 2021 laat twee kardinalen aan het woord: de Belgische Jozef De Kesel en de Zweedse Anders Arborelius. Die interviews zijn een smaakmaker voor de ontmoeting die beiden zullen hebben op 5 oktober om 19.30 uur op uitnodiging van Tertio in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. Beiden spreken over hun verwachtingen voor het synodale proces, de migranten en de vluchtelingen, de plaats van de kerk in de samenleving en hun kijk op geloof. Uit beide gesprekken blijkt de maatschappelijke relevantie van het christendom. “De scheiding tussen kerk en staat betekent niet dat er een scheiding is tussen kerk en samenleving”, stelt kardinaal De Kesel.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt naar aanleiding van de Duitse verkiezingen en de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen op 26 september
• Een artikel over hoe Rusland zijn positie in Centraal-Azië verstevigt dankzij de taliban
• Een column van journalist Alma De Walsche over de zorg voor de aarde
• Een bespreking van het boek “Gij zult (niet) oordelen” van theoloog Jürgen Mettepenningen en jurist Luc Steyaert
• Een dossier over de katholieke kerk in Zweden
• Een analyse over hoe de vroegmoderne periode het huidige Europa mee vormgaf
• Een focus op India, het campagneland van de Missiemaand, en de impact daar van corona
• Een getuigenis van prior-administrator Dirk Hanssens van de abdij Keizersberg

Lees hier alvast het gesprek met Kris Oelbrandt, componist van de creatie “Het leidende lam” die op 1 oktober in de Gentse kathedraal wordt uitgevoerd.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

"God is niet onverschillig, christenen evenmin"

De coronapandemie doorkruiste ook de feestplannen voor het 20-jarige bestaan van Tertio. Zo was het voorzien dat de kardinalen Jozef De Kesel en Anders Arborelius, bisschop van Stockholm, met elkaar in gesprek zouden gaan over geloven in het derde millennium. Beiden hielden eraan dat de ontmoeting later wel zou plaatsvinden. Ze kwamen uit op 5 oktober. In aanloop naar die avond leest u in Tertio nr. 1.128 van 22 september 2021 alvast een interview met beide kerkleiders.
» Lees verder

Katholieke minderheidskerk in Zweden groeit

“De katholieke kerk in Zweden groeit elk jaar. Voor het grootste deel gaat het om katholieken die als vluchteling of migrant naar hier komen. Maar we hebben ook geregeld bekeerlingen,” zegt de Zweedse kardinaal Anders Arborelius in Tertio nr. 1.128 van 22 september. “Omdat we een groeiende kerk zijn – elk jaar zijn er een paar duizend katholieken meer in Zweden – hebben we nood aan nieuwe kerkgebouwen”, vertelt de karmeliet, die in de jaren 1970 vier jaar aan het seminarie van Brugge studeerde.  
» Lees verder

Lam Gods krijgt stem in muzikaal drieluik

Als vast onderdeel van het misordinarium is de aanroeping van het Lam Gods door de eeuwen heen talloze keren op muziek gezet, maar een compositie van 40 minuten met het Lam Gods als centraal thema is uitzonderlijk, zo niet uniek. In opdracht van het bisdom Gent bracht Kris Oelbrandt zo’n muziekstuk tot stand. In Tertio nr. 1.128 van 22/9/’21 werpt de componist een licht op zijn creatie. 
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1131

Tertio 1130

Tertio 1129