Tertio 1134 - Steeds meer kerken en congregaties investeren in een betere wereld

Steeds meer kerken en congregaties investeren in een betere wereld

Van de pauselijke encycliek Laudato Si’ tot het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainment Development Goals van de Verenigde Naties: unaniem klinkt de roep om transitie naar een duurzame samenleving. Zowel banken en financiële instellingen als investeerders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Tertio gaat op zoek naar de meest recente ontwikkelingen in de wereld van ethisch beleggen.

Duurzaam beleggen zit bestendig in de lift, blijkt uit een nieuw rapport van Forum Ethibel. Tussen eind 2019 en eind 2020 steeg het duurzaam belegde volume in België met 98,4 procent naar een bedrag van 96,3 miljard euro. Het valt op dat ook duurzaam sparen aan populariteit wint; een breuk met de dalende trend van 5 jaar daarvoor. “Op termijn evolueren we naar een wereld waar er alleen nog maar duurzame producten zullen zijn”, voorspelt priester-econoom Kurt Devooght (1967).

De juiste impact

“Ik geloof in maatschappelijke verandering”, verklaart ook Wouter Van Besien (1971). Tot 2020 zetelde hij als Groen-politicus in de Antwerpse gemeenteraad toen hij de switch naar de financiële wereld maakte. “Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we naar een grote impact zoeken. Dat kan via de politiek, maar ook via het financiële systeem waar het geld naartoe vloeit.” Bewust leven is goed, geeft hij aan, maar de impact van het individu blijft beperkt. “De problemen waarmee we worden geconfronteerd – klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, ongelijke verdeling – vragen om structurele maatregelen. Het is belangrijk anders met financiën om te gaan en ervoor te zorgen dat ons geld op de juiste plek terechtkomt en de juiste maatschappelijke impact en verbeteringen brengt.”

Katholieke fondsen

In verhouding tot ethisch beleggen is duurzaam sparen nog een achterblijvertje. Ook op dat vlak pleit Van Besien voor ethische keuzes. “Met het geld dat op een spaar- of zichtrekening staat, kunnen goede dingen gebeuren. Daar denken mensen niet aan.” Nu ethiek een steeds prominentere plaats krijgt in de economie, doet ook religie haar intrede. Volgens een studie van Cuny de la Verryere (Finance chrétienne, 2018) vormen alle religies samen wereldwijd de derde grootste groep investeerders. De private banken Van Lanschot en Degroof Petercam spelen daarop in met een specifiek katholiek beleggingsfonds. “Sinds 2008 kunnen cliënten van onze bank kiezen te investeren in Catholic Responsible Investments”, verklaart Jonny Van De Casteele. Hij is hoofd non-profit bij Degroof Petercam en geldt met 30 jaar als een van de pioniers in ethisch verantwoord investeren. “Katholieke fondsen hanteren naast een duurzaamheidsfilter een extra filter die zaken aangaande life ethics nauw monitort.” 

Beleggen is een uitdaging voor kerken en congregaties, vult zijn collega, business developer Guilio Simoens aan. “Enerzijds willen ze investeren in zaken die in lijn liggen met hun geloof, anderzijds hebben ze een positief rendement nodig om te overleven en te schenken aan goede doelen, zoals scholenopbouw, opleidingen of ziekenhuizen in Afrika.” Maar hoewel rendement een prettige bijkomstigheid is, is dat voor religieuze organisaties niet het hoofddoel. Door te investeren in zaken die in lijn liggen met hun religieuze principes, hopen ze toch vooral een geloofwaardig verschil te kunnen maken.

Klik hier om verder te lezen. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.

In de spotlight: 

“Herdenken is noodzakelijk maar onvoldoende”

“Onverschilligheid, dat is het grootste probleem”, zegt Ivo Janssens stellig in Tertio nr. 1.134 van 3/11/’21. De voormalige directeur van het kenniscentrum Kunst en Democratie/Demos stelde de bundel Onvoltooid verleden tijd. Antidotum tegen historisch geheugenverlies samen. De grootste drive daarvoor lag in zijn verlangen tegen de onverschilligheid in te gaan.
» Lees verder

Nostalgo-nationalisten

Filosofe en schrijfster Alicja Gescinska stelt in haar jongste column in Tertio nr. 1.134 van 3 november 2021 een verschuiving vast in de betekenis van de term “nostalgie”: die is immers politiek gecapteerd geraakt. “Nostalgie is een machtsmiddel geworden; een onderdeel van de politieke strategie en retoriek van de zogenaamde ‘nostalgo-nationalisten’. Met de boodschap dat het vroeger beter was, dat de natie in haar oude glorie hersteld moet worden, dat de trots en de roem van een land in het verleden liggen, hebben de voorbije jaren heel wat rechts-populistische partijen de kiezer aangesproken”, schrijft Gescinska. 
» Lees verder

Steeds meer kerken en congregaties investeren in een betere wereld

Van de pauselijke encycliek Laudato Si’ tot het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainment Development Goals van de Verenigde Naties: unaniem klinkt de roep om transitie naar een duurzame samenleving. Zowel banken en financiële instellingen als investeerders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Tertio gaat op zoek naar de meest recente ontwikkelingen in de wereld van ethisch beleggen.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​