Tertio 1134

Tertio 1134 van 3 november 2021

“Onverschilligheid, dat is het grootste probleem”, zegt Ivo Janssens, samensteller van de bundel “Onvoltooid Verleden Tijd. Antidotum tegen historisch geheugenverlies”, stellig in Tertio nr. 1.134 van 3 november 2021. Tegen de onverschilligheid ingaan noemt de voormalige directeur van het kenniscentrum Kunst en Democratie/Demos zijn voornaamste drive, zowel voor het tot stand brengen van dat boek als in zijn leven.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over schaalvergroting en mensen die daardoor niet (meer) worden gezien
• Een artikel over de kijk van de Europese Commissies voor Rechtvaardigheid en Vrede op integrale ecologie
• Een signalement over 1000 jaar kloosterleven in Ieper en over het historische en spirituele erfgoed van Hof Bladelin in Brugge
• Een focus op het omgaan met mensen met autisme
• Een dossier over ethisch beleggen
• Een bespreking van een boek over het denken en de spiritualiteit van de Franse jezuïet Pierre Teilhard de Chardin
• Een analyse over het worstelen met je seksuele geaardheid, ook bij religieuzen en priesters
• Een getuigenis van de Armeense minister Artak Beglaryan

Lees hier alvast de column van filosofe en schrijfster Alicja Gescinska over nostalgische tijden.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Herdenken is noodzakelijk maar onvoldoende”

“Onverschilligheid, dat is het grootste probleem”, zegt Ivo Janssens stellig in Tertio nr. 1.134 van 3/11/’21. De voormalige directeur van het kenniscentrum Kunst en Democratie/Demos stelde de bundel Onvoltooid verleden tijd. Antidotum tegen historisch geheugenverlies samen. De grootste drive daarvoor lag in zijn verlangen tegen de onverschilligheid in te gaan.
» Lees verder

Nostalgo-nationalisten

Filosofe en schrijfster Alicja Gescinska stelt in haar jongste column in Tertio nr. 1.134 van 3 november 2021 een verschuiving vast in de betekenis van de term “nostalgie”: die is immers politiek gecapteerd geraakt. “Nostalgie is een machtsmiddel geworden; een onderdeel van de politieke strategie en retoriek van de zogenaamde ‘nostalgo-nationalisten’. Met de boodschap dat het vroeger beter was, dat de natie in haar oude glorie hersteld moet worden, dat de trots en de roem van een land in het verleden liggen, hebben de voorbije jaren heel wat rechts-populistische partijen de kiezer aangesproken”, schrijft Gescinska. 
» Lees verder

Steeds meer kerken en congregaties investeren in een betere wereld

Van de pauselijke encycliek Laudato Si’ tot het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainment Development Goals van de Verenigde Naties: unaniem klinkt de roep om transitie naar een duurzame samenleving. Zowel banken en financiële instellingen als investeerders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Tertio gaat op zoek naar de meest recente ontwikkelingen in de wereld van ethisch beleggen.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1146

Tertio 1145

Tertio 1144