Tertio 1135

Tertio 1135 van 10 november 2021

Als Polen, Hongarije of enkele Balkanstaten op ramkoers liggen met hun West-Europese collega’s, is er meer aan de hand dan een politiek spel. Dan zijn niet alleen geld en regels in het geding, maar vooral een fundamenteel andere kijk op de samenleving, op politiek en op de onderliggende waarden. Heleen Touquet, houder van de leerstoel “Europese waarden” aan de UAntwerpen, geeft in Tertio nr. 1.135 van 10 november 2021 aan dat in het Europese samenwerkingsproject een gordiaanse knoop zit die morgen nog niet ontward is.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het vernieuwingscongres van CD&V op 11 december
• Een artikel over de katholieke kerk in Athene in aanloop naar de pausreis naar Griekenland en Cyprus
• Een column van politiek wetenschapper Steven Van Hecke over Margaret Thatchers houding tegenover de EU
• Een analyse van de gewijzigde dierenrechten en dierenethiek
• Een signalement van de boeken “Hierna. Een cultuurgeschiedenis van de hemel”, “10 miljard monden. Hoe we de wereld gaan voeden in 2050” en “Alles Smelt. De wereld van het ijs in een veranderend klimaat”
• Een artikel over het werk van de Brugse componist Hébert Leemans (1741-1771), uitgevoerd door het Terra Nova Collective
• Een focus op 100 jaar Mechelse gesprekken, een mijlpaal in de prille oecumene
• Een getuigenis van hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent)

Lees hier alvast het artikel uit het dossier over psychisch welzijn bij ouderen met de visie van ethicus Frits de Lange.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Diversiteit en geloofwaardigheid: struikelstenen van het Europese waardendiscours”

Als Polen, Hongarije of enkele Balkanstaten op ramkoers liggen met hun Europese collega’s, is er meer aan de hand dan een politiek spel. Dan zijn niet alleen geld en regels in het geding, maar vooral een fundamenteel andere kijk op de samenleving, op politiek en op de onderliggende waarden. Heleen Touquet, houder van de leerstoel “Europese waarden” (UAntwerpen), ziet in het Europese samenwerkingsproject een gordiaanse knoop die morgen nog niet is ontward.
» Lees verder

Ook hoge ouderdom biedt kans tot groei en ontwikkeling

De coronacrisis zette het psychisch welzijn van ouderen onder zware druk. Met de campagne “Kopzorgen verdienen zorg” zet de Vlaamse Ouderenraad het thema in de kijker tijdens de Ouderenweek die loopt van 15 tot 21 november. Tertio nr. 1.135 van 10/11/’21 ging te rade bij psycholoog Jessie Dezutter en moraaltheoloog Frits de Lange die beiden wegen aanwijzen voor een betekenisvolle oude dag. 
» Lees verder

Mijlpaal in prille oecumene

Vanuit een wens om eenheid en vrede die klonk na de Eerste Wereldoorlog en tijdens de Lambethconferentie van 1920 – het 10-jaarlijkse topoverleg van anglicaanse kerken –, zochten anglicanen en katholieken toenadering tot elkaar. Daartoe patroneerden kardinaal Désiré-Joseph Mercier en zijn opvolger Jozef-Ernest Van Roey tussen 1921 en 1926 vijf ontmoetingen. Die Mechelse gesprekken blijven een mijlpaal in de oecumene. Ze zetten nog altijd de toon voor de dialoog tussen de zusterkerken. Tertio nr. 1.135 van 10 november 2021 richt de focus op die 100-jarige Mechelse gesprekken.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1146

Tertio 1145

Tertio 1144