Tertio 1136

Tertio 1136 van 17 november 2021

Op zijn parcours van wetenschaps- naar cultuurfilosofie ontwikkelde Paul Cortois (KU Leuven) een denken over symbolische essenties, onder meer tegen de opvatting in dat alleen de wetenschap waarheidsuitspraken kan doen over onze plaats in de wereld. “Ik betwist de visie die zegt dat alleen wat wetenschappelijk bewezen is, het waard is geloofd te worden en een rol speelt in ons leven”, zegt de filosoof in Tertio nr. 1.136 van 17 november 2021.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over hoe vluchtelingen slechts pionnen in geopolitieke schaakspelen zijn
• Een opinie van politicoloog Bart Maddens over hoe corona de surveillance-maatschappij in een stroomversnelling bracht
• Een column van cultuurjournalist Virginie Platteau over de zoektocht naar betekenis voorbij het blinde consumentisme
• Een dossier over de Big Bang naar aanleiding van het Leuvense stadsfestival Knal! dat tot 30 januari loopt
• Een signalement van de boeken “Margareta van Oostenrijk. Parel van Bourgondië” van Johan De Cock en van “Baarmoederlijkheid van mens en God” van Roger Burggraeve
• Een focus op het Laatste Oordeel in de kunst
• Een getuigenis van Eddy De Ron die gidst in Mechelse kerken

Lees hier alvast het interview met kardinaal Dominique Mamberti, prefect van de Apostolische Signatuur.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Het ritueel is een spel dat je op de juiste wijze moet spelen”

Op zijn parcours van wetenschaps- naar cultuurfilosofie ontwikkelde Paul Cortois (KU Leuven) een denken over symbolische essenties, onder meer tegen de opvatting in dat alleen de wetenschap waarheidsuitspraken kan doen over onze plaats in de wereld. “Ik betwist de visie die zegt dat alleen wat wetenschappelijk bewezen is, het waard is geloofd te worden en een rol te spelen in ons leven”, zegt hij in Tertio nr. 1.136 van 17/11/’21.
» Lees verder

Van diplomatie naar rechtspraak

Paus Franciscus duidde kardinaal Dominique Mamberti (1952) aan als zijn speciale gezant voor de viering van het 150-jarige bestaan van Pro Petri Sede, een organisatie die steun verleent aan paus en kerk in de traditie van de pauselijke zoeaven. In aanloop naar het feest op 27 november in de basiliek van Koekelberg ontmoette Tertio de Corsicaanse kardinaal die prefect is van de Apostolische Signatuur, een van de drie rechtbanken van de Romeinse Curie. Net als de Rota Romana en de Penitentiaria Apostolica is de Signatura Apostolica gevestigd in het Palazzo della Cancelleria, het Paleis van de Kanselarij, gelegen in de buurt van het bekende Campo de’ Fiori in Rome.
» Lees verder

Leuven eert vader van de oerknaltheorie

De Belgische priester-wetenschapper Georges Lemaître (1894-1966) publiceerde 90 jaar geleden een artikel in Nature dat aan de basis ligt van de oerknaltheorie. Die verjaardag is de aanleiding voor het stadsfestival Knal! In Leuven. Tien jaar voor de korte tekst in Nature verscheen, schreef Lemaître Les trois premières paroles de Dieu, waarin hij licht beschouwt als “de grondstof of essentie van de materie”, daarbij verwijzend naar het Fiat Lux in Genesis 1, 5. Sommigen zijn daarom van oordeel dat Lemaîtres theologische inspiratie in zijn onderbewustzijn is blijven hangen.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1146

Tertio 1145

Tertio 1144