Tertio 1137 - Meer dan sportfilosofie

Meer dan sportfilosofie

Filosoof en langeafstandsloper Hanna Vandenbussche zegt niet te filosoferen tijdens wedstrijden. Toch vormen haar sportieve ervaringen een intellectuele voedingsbodem voor reflectie achteraf. Ze schreef het boek Het lot van Atalanta dat ons meeneemt naar een denkbeeldige wedstrijddag en ons inleidt in haar filosofische denkwereld.

De Latijnse dichter Ovidius vertelt in De metamorfosen de mythe van Atalanta, een wonderschone Griekse prinses met een uitzonderlijk talent: ze loopt pijlsnel. Wanneer Atalanta op huwbare leeftijd komt, besluit ze een loopwedstrijd te organiseren. De man die haar kan verslaan, krijgt haar hand. Aanvankelijk slaagt niemand in de proef, tot de sluwe Hypomenes zijn opwachting maakt en gouden appels op het parcours strooit. Afgeleid door de schittering laat Atalanta zich voorbijsteken. Haar atletenleven moet ze verruilen voor dat van getrouwde vrouw. “Welk lot zou Atalanta vandaag te wachten staan?”, vraagt filosoof en topsporter Hanna Vandenbussche zich af. “Sportfysiologen zouden haar aanraden op hoogtestage te gaan, diëtisten schrijven haar voedingsschema’s voor, sportpsychologen bieden haar de nodige tools om negatieve emoties te ventileren en sponsors schenken haar hoogtechnologische schoenen met carbonplaten. Kortom: het potentieel van Atalanta zou maximaal worden benut.”

Inkijk in ziel

Vandenbussche bekritiseert die wetenschappelijke en commerciële benadering en contrasteert die met de eigen ervaring van de atleet: “Elke atleet heeft een individueel verhaal waarvan kwetsbaarheid en feilbaarheid ongetwijfeld deel uitmaken”. De marathonloper geeft de lezer een inkijk in haar ziel. Het leven en de filosofie raken elkaar in haar ervaring van de sport. De West-Vlaamse schreef een doctoraat over het zelf bij filosofen Blaise Pascal en René Descartes. Ze put ook voor haar boek inspiratie uit de Franse filosofie, maar evenzeer uit Griekse mythen of dialogen van Plato. Het boek overstijgt het domein van de sportfilosofie. Daarin zit net de originaliteit. Het is niet alleen interessant voor sporters of sportfilosofen, maar voor iedereen die in filosofie is geïnteresseerd.

Lees hier het integrale interview.

Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan via www.tertio.be

In de spotlight: 

“Mensheid heeft het recht te weten hoe je als rabbijn over actuele thema’s denkt”

Niets tijdens zijn jeugd wees erop op dat Lody Van de Kamp rabbijn zou worden. Zijn vader was textielarbeider en runde als bijverdienste een klein poeliersbedrijf. Toen vader Van de Kamp er niet in slaagde een rituele slachter te vinden, zei Lody: “Papa, ik word wel sjocheet”. Het werd het begin van een studie tot rabbijn. Dit jaar viert Van de Kamp (1948) zijn 40-jarige jubileum als boegbeeld van joods Nederland. “Na alle discussies over ritueel slachten, onderwijs en de verhouding van kerk en staat kijk ik terug op een boeiend bestaan. Wat mij betreft mag er nog 40 jaar bijkomen.”
» Lees verder

Meer dan sportfilosofie

Filosoof en langeafstandsloper Hanna Vandenbussche zegt niet te filosoferen tijdens wedstrijden. Toch vormen haar sportieve ervaringen een intellectuele voedingsbodem voor reflectie achteraf. Ze schreef het boek Het lot van Atalanta dat ons meeneemt naar een denkbeeldige wedstrijddag en ons inleidt in haar filosofische denkwereld.
» Lees verder

God is niet dood in de filosofie

De filosofie stond lange tijd geboekstaafd als dienstmaagd van de theologie. In de moderniteit verandert die verhouding veeleer naar een van rechter en beklaagde, bemerkt Vlaamse filosoof Erik Meganck. Ondertussen is er volgens hem weer sprake van een toenadering. Terwijl hoogleraar Tim Mawson het bestaan van God liefst rationeel bewijst, argumenteert Britse filosoof Fiona Ellis vanuit een universeel verlangen naar Hem. Een ding is zeker: God is niet dood in de filosofie.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​