Tertio 1137

Tertio 1137 van 24 november 2021

De filosofie stond lange tijd geboekstaafd als dienstmaagd van de theologie. In de moderniteit kunnen we spreken over een relatie tussen rechter en beklaagde, bemerkt filosoof Erik Meganck. Ondertussen is er volgens hem weer sprake van toenadering. Terwijl sommige filosofen het bestaan van God liefst rationeel bewijzen, argumenteren anderen vanuit een universeel verlangen naar Hem. Een ding is zeker: God is niet dood in de wijsbegeerte. Tertio nr. 1.137 van 24 november 2021 laat in het dossier diverse godsdienstfilosofen aan het woord en bekijkt of er ook vandaag godsbewijzen te geven zijn.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt over het begin van de advent
• Een interview met de Nederlandse rabbijn Lody van de Kamp
• Een column van journalist Bert Claerhout over de inspirerende kortverhalen over God van Toon Tellegen
• Een analyse van de mediaoorlog tussen Rusland en het Westen
• Een signalement van het boek “Papyrus. Een geschiedenis van de wereld in boeken” van Irene Vallejo
• Een bericht over de Vlaamse karmelieten die gin en glossy lanceren
• Een reportage in de lutherse kathedraal van Uppsala
• Een gesprek met Gérard Chabanon, huidig provinciaal van de Witte Paters in Europa
• Een getuigenis van schrijfster Margot Vanderstraeten over haar ervaringen met orthodoxe joden

Lees hier alvast het artikel over het boek “Het lot van Atalanta. Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen” van filosofe en loopster Hanna Vandenbussche.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Mensheid heeft het recht te weten hoe je als rabbijn over actuele thema’s denkt”

Niets tijdens zijn jeugd wees erop op dat Lody Van de Kamp rabbijn zou worden. Zijn vader was textielarbeider en runde als bijverdienste een klein poeliersbedrijf. Toen vader Van de Kamp er niet in slaagde een rituele slachter te vinden, zei Lody: “Papa, ik word wel sjocheet”. Het werd het begin van een studie tot rabbijn. Dit jaar viert Van de Kamp (1948) zijn 40-jarige jubileum als boegbeeld van joods Nederland. “Na alle discussies over ritueel slachten, onderwijs en de verhouding van kerk en staat kijk ik terug op een boeiend bestaan. Wat mij betreft mag er nog 40 jaar bijkomen.”
» Lees verder

Meer dan sportfilosofie

Filosoof en langeafstandsloper Hanna Vandenbussche zegt niet te filosoferen tijdens wedstrijden. Toch vormen haar sportieve ervaringen een intellectuele voedingsbodem voor reflectie achteraf. Ze schreef het boek Het lot van Atalanta dat ons meeneemt naar een denkbeeldige wedstrijddag en ons inleidt in haar filosofische denkwereld.
» Lees verder

God is niet dood in de filosofie

De filosofie stond lange tijd geboekstaafd als dienstmaagd van de theologie. In de moderniteit verandert die verhouding veeleer naar een van rechter en beklaagde, bemerkt Vlaamse filosoof Erik Meganck. Ondertussen is er volgens hem weer sprake van een toenadering. Terwijl hoogleraar Tim Mawson het bestaan van God liefst rationeel bewijst, argumenteert Britse filosoof Fiona Ellis vanuit een universeel verlangen naar Hem. Een ding is zeker: God is niet dood in de filosofie.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1146

Tertio 1145

Tertio 1144