Tertio 1143

Tertio 1143 van 5 januari 2022

Een bisschop heft meerdere taken. Hij is liturg, bestuurder en bruggenbouwer. Als leraar is hij ook de behoeder van het geloofsgoed. Dan valt al snel het woord “traditie”. Een stevige verworteling in de traditie kan verwarring en verdamping voorkomen. Het gaat dan om het behoud van de kerkelijke identiteit. Maar traditie kan ook stollen en verstarren. Ze wordt dan een museumstuk zonder betekenis voor het actuele leven van de kerk. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, belicht in een essay in Tertio nr. 1.143 van 5 januari 2022 de betekenis van de christelijke traditie.

In dit nummer leest u onder meer:

• Een standpunt bij de aanvang van het nieuwe jaar over het blijven koesteren van dromen in donkere tijden
• Een interview met Bond Zonder Naam-directeur Barbara Torfs
• Een analyse van de gespannen situatie in Bosnië
• Een column van journalist Alma de Walsche over hoe mensen in moeilijke omstandigheden wel degelijk het verschil kunnen maken
• Een artikel over de hybride “koude oorlog” om Oekraïne
• Een opinie van hoogleraar management Jan Rosier over “ongehoorzame jongeren” die zich terecht verzetten tegen de economische ratrace
• Een bespreking van diverse recente boeken die de “mystieke” erfenis van de Franse Marthe Robin wikken en wegen
• Een signalement van de expo van Alexej von Jawlansky in Roubaix
• Een focus op de 500 jaar geleden tot paus verkozen Adrianus Florenszoon, de enige paus uit de Lage Landen

Lees hier alvast het getuigenis van schooldirecteur Koen Knevels over het vak godsdienst in het buitengewoon onderwijs.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer aan op www.tertio.be

In de spotlight: 

Verlangen naar overzichtelijkheid

Een bisschop heeft meerdere taken. Hij is liturg, bestuurder en bruggenbouwer. Als leraar is hij ook de behoeder van het geloofsgoed. Dan valt al snel het woord “traditie”. Een stevige verworteling in de traditie kan verwarring en verdamping voorkomen. Het gaat dan om het behoud van de kerkelijke identiteit. Maar traditie kan ook stollen en verstarren. Het wordt dan een museumstuk zonder betekenis voor het actuele leven van de kerk. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, belicht in een essay in Tertio nr. 1.143 van 5 januari 2022 de betekenis van de christelijke traditie.
» Lees verder

Adrianus VI enige paus uit Lage Landen

Op 9 januari 1522 werd de Utrechtse timmermanszoon Adrianus Florenszoon (1459-1523) verrassend verkozen tot paus. Om die verjaardag te herdenken, werd in Nederland de Projectgroep Adrianusjaar gelanceerd. Die zal lezingen organiseren alsook excursies naar onder meer Utrecht en Goedereede. “ Adrianus was daar pastoor, ook toen hij al professor was aan de universiteit van Leuven”, zegt Ad van der Helm in Tertio 1.143 van 5 januari. Hij is een van de initiatiefnemers van de projectgroep en verbonden aan de faculteit Kerkelijk Recht in Leuven. 
» Lees verder

Ook leerlingen BuSO worstelen met geloofsvragen

Het geactualiseerde leerplan godsdienst voor opleidingsvorm 2 (OV2) en 3 (OV3) van het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) wordt op 11 januari gelanceerd. Koen Knevels (1966), directeur van het BuSO Sint-Elisabeth in Peer-Wijchmaal en voormalig godsdienstleraar, getuigt over het belang van dat vak in Tertio 1.143 van 5/01/2022.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1144

Tertio 1141-42

Tertio 1140