Tertio 466 - Gazageweld niet exporteren

Standpunt:

Gazageweld niet exporteren

Peter Vande Vyvere | Na de betoging tegen de Israëlische inval in Gaza, zondag in Brussel, pakte de politie opnieuw zo’n honderd heethoofden op die auto’s en ramen vernielden. Dit soort incidenten werkt contraproductief. Export van het geweld in het Midden-Oosten is uit den boze. Een religieuze vertaling van het conflict evenzeer.

Dat mensen wereldwijd op straat komen om te protesteren tegen de raketaanvallen van Hamas op Zuid-Israël en tegen het nietsontziende Israëlische offensief in Gaza, valt alleen maar toe te juichen. Want al lijkt de internationale gemeenschap weinig te vermogen, de publieke opinie moet de beleidsmakers blijven appelleren een einde te maken aan het geweld in Gaza. Oorlogsgeweld is altijd en overal hemeltergend, maar in het Midden-Oosten lijkt het ronduit uitzichtloos. In Israël blijft de angst voor terreur die zich tegen het bestaan van de staat zelf richt, levensgroot. De raketten op Zuid-Israël, de weigering van Hamas om Israël te erkennen en de provocaties van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, voeden die angst. In Gaza van zijn kant is het leven voor de Palestijnen een ware hel. Toen Hamas er aan de macht kwam, organiseerde Israël een blokkade die tot een schaarste van de meest elementaire voorzieningen leidt. Jazeker, het offensief in Gaza is stuitend. De dodentol loopt tegen de duizend en daarbij blijven burgers – ook kinderen – niet gespaard. Jazeker, Israël moet dringend ruimte scheppen voor een volwaardige en leefbare Palestijnse buurstaat, anders raakt de spiraal van geweld nooit doorbroken. En jazeker, het wordt hoog tijd dat alle Arabische leiders en Palestijnse fracties het bestaansrecht van Israël erkennen.

Dat alles moet blijvend worden gezegd, gescandeerd en politiek beijverd, overal ter wereld waar mensen zich bij dat vreselijke conflict betrokken weten. Maar toch is dat geen excuus voor vandalisme, rellen of het uitdragen van racistische of antisemitische boodschappen. De belangrijkste Vlaamse NGO’s benadrukten dat vorige week terecht in een gezamenlijk communiqué.

Diezelfde organisaties hekelen even terecht dat sommigen het lot van de bevolking in Gaza misbruiken door het conflict te reduceren tot een strijd tussen religies en levensbeschouwingen. In die optiek komt islam tegenover joden- en christendom te staan. Dat is niet alleen fout – die religies gaan alledrie op Abraham terug – maar ook heilloos. Sommigen hanteerden destijds het discours van de ‘botsing der beschavingen’ om de Amerikaanse oorlog tegen de terreur te verantwoorden. In Irak zijn de schrijnende gevolgen daarvan maar al te duidelijk. De toekomst is aan vredesinitiatieven waarbij mensen van verschillende religies en levensovertuigingen gezamenlijk en eensgezind oproepen om het geweld te staken en de fundamentele rechten van alle partijen te respecteren. Op hun best mobiliseren de grote religies vredeskrachten, maar leiden ze nooit tot geweld.

Uw reacties zijn welkom op peter.vandevyvere@tertio.be.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​