Tertio 474 - Rondjes rond regularisatie

Rondjes rond regularisatie

Jan De Volder | Op 18 maart is het een jaar geleden dat de nieuwe federale regering-Leterme I beloofde het asiel- en migratiebeleid te verbeteren, nieuwe regularisatiecriteria incluis.  We wachten nog altijd. De nieuwe premier Herman Van Rompuy (CD&V) probeert de kwestie te ontmijnen, maar noemt het het ‘moeilijkste dossier’ op de regeringstafel. Fortis en de crisis indachtig wil dat wat zeggen. Dat het migratiethema geladen en ingewikkeld is, behoeft geen tekening. Maar de jongste jaren groeide wel een brede maatschappelijke consensus dat uitgeprocedeerde, maar goed geïntegreerde asielzoekers uit het verleden best worden geregulariseerd. Dat de dossiers individueel moeten worden bekeken. En dat een aanzuigeffect moet worden vermeden. Dat men rondjes rond een mogelijk akkoord blijft draaien, heeft alles te maken met de verkiezingen van juni. Open VLD heeft angst te ‘zacht’ bevonden te worden, PS en CDH te hard. Recentelijk kloegen de verantwoordelijken van de grote godsdiensten en de universiteitsrectoren eensgezind het getalm aan. Hoe lang is het nog verantwoord mensen die al zo lang wachten als speelbal te gebruiken?

Minister Annemie Turtelboom (Open VLD) herhaalt waarom ze  tegen een ‘algemene regularisatie’ is gekant. Haar argumenten zijn niet dwaas, maar snijden toch weinig hout. Uitzonderingen daargelaten, bepleit niemand een dergelijke maatregel. De  voorstellen van de meeste organisaties die zich in dit debat hebben gemoeid, blinken uit in gematigdheid en nuance. De minister bepleit ‘humanistisch realisme’. Mooi. Toch roept haar aanpak vragen op. Ze is voor nieuwe immigratie voor knelpuntberoepen. Maar waarom eerst nieuwe migranten aantrekken, bij wie de integratie van vooraf aan moet beginnen, als je hier een groep hebt van mensen die goed geïntegreerd zijn, in wier onderwijs en opleiding de samenleving heeft geïnvesteerd, en die vaak bereid zijn eender welk werk te doen? Is het niet humanitairder en pragmatischer die eerst een kans te geven?

Ten tweede klaagt de minister erover dat sommige parlementsleden en lokale actoren pleiten voor regularisatie van ‘hun’ asielzoeker. Dat is evenwel het gevolg van het feit dat de nu gehanteerde regularisatiecriteria al te onrealistisch zijn. Dat weten de ambtenaren die tegen beter weten in een ‘bevel om het grondgebied te verlaten’ uitschrijven ook. Wat zou jij doen als je al jaren hier verblijft en je weet dat er misschien morgen nieuwe regularisatiecriteria komen waar je wel aan voldoet? Wat meer empathie en pragmatisme zouden de minister sieren. Ten slotte zegt Turtelboom geen mensen te willen bevoordelen “die de wet overtraden” tegenover diegenen die wel goedschiks vertrokken. Dat is net eigen aan regularisatie. Maar heeft iemand één liberale politicus dat argument horen inroepen toen belastingsontduikers een gulle fiscale amnestieregeling kregen? Niet eenmalig, maar permanent. Excellenties die zoveel meer inschikkelijkheid tonen voor wie geld heeft dan voor sukkelaars die alleen maar proberen hun leven op te bouwen, kan inderdaad harteloosheid worden aangewreven.

Uw reacties zijn welkom op jan.devolder@tertio.be.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​