Tertio 480 - Tijdschrift voedt relatie grootouders en kleinkinderen

Gezinsbond ondersteunt generaties in opvoedingstaak

Tijdschrift voedt relatie grootouders en kleinkinderen

Met Brief aan jonge grootouders heeft de Gezinsbond er sinds kort een uitgave bij. Met dat blad informeert de vereniging die zich inzet voor gezinnen, kersverse grootouders over hun rol als partner in de opvoeding van hun kleinkind.

Sarah Vangheluwe | Opvoedingsondersteuning, da’s een van de kerntaken van de Gezinsbond. Brieven aan jonge ouders is intussen al aan zijn dertigste jaargang toe en BOTsing, voor ouders van tieners tussen twaalf en zestien, bestaat ook bijna tien jaar. Daarnaast organiseert de Gezinsbond thema-avonden en –reeksen en oefenscholen rond opvoedingsthema’s, biedt de organisatie tips aan op haar website en is actief in netwerken voor opvoedingsondersteuning, zoals de opvoedingswinkels. Vooraleer Brief aan jonge grootouders op poten werd gezet, is er uitgebreid onderzoek verricht. Ann Buysse, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent en daar verbonden aan de vakgroep Gezin en relaties, bevroeg in een focusgroepenonderzoek 52 ouders over wat ze wensen aan opvoedingsondersteuning. Daaruit blijkt dat grootouders hen een gevoel van ondersteuning geven en dat ze helpen de onzekerheid die bij opvoeden hoort wat weg te nemen. Om tot een goede ondersteuning te komen, moeten ouders en grootouders wel dezelfde opvattingen hebben over opvoeden, al moeten ze in hun aanpak toch genoeg verschillen om een meerwaarde te bieden. Ouders die geen steun kunnen krijgen van hun ouders, bijvoorbeeld bij migranten van wie de ouders in het land van herkomst wonen, gaven in het onderzoek duidelijk aan die praktische en morele steun te missen.

Dat bij dat nieuwe blad ook de ouders nauw worden betrokken, is nogal logisch. Ze zijn nu eenmaal de verbinding tussen de kleinkinderen en de grootouders. Ouders en grootouders vinden elkaar ook vaak als het ware terug bij geboorte van een kleinkind. Voor de verspreiding van de Brief doet de Gezinsbond daarom een beroep op de ouders. Bij Brieven aan jonge ouders: Ik word 4 maanden worden twee exemplaren van Brief aan jonge grootouders gevoegd, die ouders dan kunnen doorgeven aan hun ouders. Helga Basteleurs, pr-verantwoordelijke, legt uit: “Met Brieven aan jonge ouders bereiken we ongeveer negen op de tien jonge ouders in Vlaanderen, dus was het evident om het blad zo te verspreiden. Het is symbolisch ook erg mooi, dat ouders de grootouders met de overhandiging van dat nummer bevestigen in hun rol en hen daarin ondersteunen.”

www.gezinsbond.be/grootouders en www.gezinsbond.be/opvoeden.  

‘Dolgelukkig toen ik oma werd’

Op de voorstelling van Brief aan jonge grootouders was het ‘Moeke Mieke’ die van Arnold Vanheule, ondervoorzitter raad van advies Grootouders en seniorenactie, het eerste nummer overhandigd kreeg. Mieke, trotse moeder van vier dochters en enthousiaste ‘moeke’ van Juul (7) en Lena (5), getuigt in dat nummer van haar oma-zijn. “Toen Griet me vertelde dat ik oma zou worden, was ik dolgelukkig”, vertelt Mieke. Grootouder worden is iets wat je leven omgooit, vindt ze. “Sinds ik oma ben, is mijn leven verschrikkelijk veranderd. Ik kan me mijn leven echt niet meer voorstellen zonder Juul en Lena. Ze komen dan ook steeds op de eerste plaats. Voor die twee schatten laat ik alles vallen: ontspanning, afspraken, alles! Of toch zo goed als alles.” ‘Moeke Mieke’ en ‘Vake Alex’ vangen hun kleinkinderen eens per week op. “Elke week opnieuw kijk ik uit naar woensdagmiddag, want dan komen Juul en Lena naar hier. Op ons voorstel, want zo konden we de jonge ouders een handje helpen. Maar stiekem doen we ’t ook voor onszelf, hoor! Ik zou die twee lieve schatten geen week kunnen missen.” Dat de komst van een kleinkind ook de relatie met je kinderen verandert, daar kan Mieke van meespreken. “Vanaf die dag keek ik helemaal anders naar mijn dochter. Het voelde aan alsof we nu een tikkeltje gelijk waren: twee moeders tezamen.” (SV)

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​