Tertio 533 - Symboolwaarde ontslag groot

Symboolwaarde ontslag groot

Een schokgolf ging afgelopen vrijdag door de Belgische kerk door het onverwachte ontslag van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe. Hij bekende het jarenlange seksuele misbruik van een minderjarige jongen. Net zoals bij zijn collega-bisschoppen kwam het nieuws bij Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, als een complete verrassing. Geëmotioneerd reageert hij op de feiten.

Emmanuel Van Lierde |  “Onze bezorgdheid gaat in de eerste plaats uit naar het slachtoffer en zijn omgeving”, zegt Johan Bonny. Het slachtoffer meldde de feiten bij het meldpunt en de commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in pastorale relaties ging efficiënt te werk. “Dinsdag werden voorzitter Peter Adriaenssens en Guy Harpigny, de bisschop van Doornik en referent voor de commissie, ingelicht. Naar ik verneem heeft Roger Vangheluwe de feiten onmiddellijk bekend. Daarop werden de aartsbisschop en de nuntius ingelicht, het ontslag in Rome aangevraagd en dat werd meteen door de paus aanvaard. Die snelheid bewijst de efficiënte aanpak van de commissie, de kerkleiding én het Vaticaan. Ook Rome toonde hier zijn daadkracht. Er werd niet getalmd, maar onmiddellijk gehandeld. Dat is de enige aanpak om het vertrouwen in de kerk te herstellen”, vindt de bisschop van Antwerpen.

De symboolwaarde van dit ontslag is groot. Het is heilzaam voor het slachtoffer en zijn omgeving, maar ook voor de kerk en voor andere slachtoffers. “Het is goed dat de commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik haar werk kan verrichten. In het verleden liep het niet altijd even goed met die commissie, maar dit ontslag toont dat ze weer uit de startblokken is. We moeten de commissie haar werk laten doen. Dat zelfs verantwoordelijken de consequenties moeten dragen, neemt de druk weg op slachtoffers van daders op lagere echelons. De tijd van zwijgen is voorbij. Als bisschoppen hebben wij vertrouwen in het werk van de commissie en roepen we de slachtoffers op zich tot de commissie te wenden. Hun verhaal moet eindelijk worden gehoord, opdat verzoening en genezing mogelijk worden”, beklemtoont Bonny.

De Commissie voor behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie kan nu ook – naast het telefoonnummer van het contactpunt: 078/15.30.70 – worden bereikt via het e-mailadres commissie.adriaenssens@kerknet.be.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​