Tertio 538 - Weg met brugpensioen

Standpunt:

Weg met brugpensioen

Koenraad De Wolf | Bij distributeur Carrefour gaan 948 werknemers vanaf 52 jaar met brugpensioen. Hetzelfde gebeurde de voorbije maanden bij Godiva en Opel. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) weerlegt iedere kritiek op dit akkoord. Het komt er in deze verkiezingstijd op aan zo hard mogelijk te roepen. Want die beslissing heeft tot gevolg dat het brugpensioen – een van de uitwassen van onze samenleving – een nieuw recordpeil bereikt. Honderdtwintigduizend werknemers, meer dan het inwonersaantal van Brugge, blijven thuis, maar verliezen tot de leeftijd van 65 jaar nauwelijks loon. Zij krijgen bovenop een werkloosheidsuitkering van de RVA een tegemoetkoming van hun werkgever en blijven pensioenrechten opbouwen.

Dat systeem is niet alleen fundamenteel onrechtvaardig tegenover iedere gewone werknemer die voor zijn 65ste met pensioen gaat. Bovendien wentelen – vaak winstgevende – bedrijven zo een groot deel van hun herstructureringskosten af op de overheid. Concurrentievervalsing heet dat. En dan is er het financiële plaatje. Volgens een studie van SD Worx kost het brugpensioen de al armlastige schatkist vijftien miljard euro. Verder leidt dat willekeurige mechanisme – het vertrekt alleen van de leeftijd – tot een uitstoot van vaak ervaren oudere werknemers die, zo blijkt uit een recente studie van de K.U.Leuven, bijna nooit nog werk vinden. Terwijl Carrefour duizend mensen laat afvloeien, heeft Colruyt 289 vacatures en Delhaize 46. En volgens Unizo geraken in de buurtwinkels honderden betrekkingen niet ingevuld. Voor de vijftig franchisezaken die nota bene Carrefour nog dit jaar wil openen, worden 140 personeelsleden gezocht. De loon- en arbeidsvoorwaarden zullen niet dezelfde zijn, maar dat kan geen excuus zijn om de gemeenschap daarvoor te laten opdraaien. Ieder kind dat vandaag wordt geboren, zal in zijn leven 60.000 euro meer moeten bijdragen dan het kan krijgen van de overheid.

Nefaster nog dan de verkwisting van talent en de financiële aderlating – econoom Geert Noels becijfert die voor Carrefour op honderd miljoen euro – is eens te meer het verlies aan geloofwaardigheid van onze politici en sociale partners. Deze ‘deal’ kwam tot stand één dag nadat VBO-topman Rudi Thomaes in zijn verkiezingsmanifest had opgeroepen een einde te maken aan alle vervroegde opstapregelingen. Hoewel iedereen weet dat we met zijn allen langer moeten werken om de pensioenen betaalbaar te houden – het aantal gepensioneerden verdubbelt tegen 2050 – handelt niemand daarnaar. Het lijkt alsof bij een hele generatie bewindvoerders ieder collectief verantwoordelijkheidsbesef ontbreekt. Er bestaat maar één oplossing: weg met de uitwas van het brugpensioen. Maar komt het ooit zo ver? De vakbonden ACV en ABVV en ook PS-voorzitter Elio Di Rupo, wiens partij ‘incontournable’ is, willen daar niet aan raken. Griekse toestanden zijn echt niet ver weg.

Uw reacties zijn welkom op koenraad.dewolf@tertio.be.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​