Tertio 548 - Immorele kernwapens moeten illegaal worden

Vizier

Immorele kernwapens moeten illegaal worden

In welke wereld leven wij waarin kernwapens nog altijd geduld worden en zelfs gezien worden als een legitiem middel van afschrikking tegen wie zich als ‘onze’ vijand manifesteert? Dat vraagt Jo Hanssens, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, zich af 65 jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Hoe is het mogelijk dat dergelijke massavernietigingswapens hun plaats behouden in militaire strategieën, ook in die van de Navo?

Jo Hanssens | De verwoesting van Hiroshima en Nagasaki werd de voorbije dagen opnieuw herdacht, dit keer in aanwezigheid van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) en van een Amerikaanse ambassadeur. Ban Ki Moon verklaarde dat de kernwapendreiging een donkere schaduw blijft over onze wereld en dat de eliminatie van kernwapens noodzakelijk is om tot een veiliger wereld te komen. Kort na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten (VS) hield Barack Obama in Praag een gelijkaardig pleidooi voor een kernwapenvrije wereld. Ter aanmoediging om zo’n kernwapenvrije wereld te realiseren ontving hij op 10 december 2009 enigszins voorbarig de Nobelprijs voor de vrede.

Inmiddels had in mei van dit jaar in New York de vijfjaarlijkse Toetsingsconferentie plaats die de niet verdere verspreiding van kernwapens voor de VN opvolgt. Dat verdrag is inmiddels 42 jaar oud. Er werden geen echte resultaten bereikt. De grote kernwapenlanden die de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn – de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – blijven, spijts mooie verklaringen, vasthouden aan hun afschrikking met kernwapens. De VS blijven ook andere landen zoals België via de Navo daarin betrekken. Zo zijn wij medeplichtig. Het moet derhalve niet verwonderen dat andere landen zoals India en Pakistan, Israël en Noord-Korea ook kiezen voor kernwapens als afschrikmiddel. Hoe dan een land als Iran met gezag verbieden geen kernwapens te ontwikkelen?

De katholieke kerk heeft meer dan veertig jaar geleden tijdens het Tweede Vaticaans Concilie bepaald dat de dreiging met kernwapens geen veilige weg is voor een duurzame vrede en hooguit tijdelijk kon worden geduld. “Tijdelijk” is al lang voorbij. De steeds verder gaande bewapening werd ook een onverdraaglijk onrecht tegenover de armen genoemd. Het is bijzonder wenselijk de nummers 80, 81 en 82 uit de constitutie Gaudium et Spes terug te lezen. Na het einde van de Koude Oorlog zijn de werelduitgaven voor bewapening de jongste jaren opnieuw fors gestegen. Niet alleen de armen betalen het gelag. De wereldcrisis van klimaat en leefmilieu leert dat allen weldra het slachtoffer kunnen zijn. Vandaag wordt in de wereld ruim tien maal meer geld uitgegeven aan militaire doeleinden dan aan solidariteit en ontwikkelingshulp. Dat is ethisch totaal onaanvaardbaar.

Gelukkig sloten zich in eigen land al 348 gemeenten aan bij de oproep van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om nog tijdens dit decennium te komen tot een volledige nucleaire ontwapening. Ook de ex-premiers en ex-ministers van Buitenlandse Zaken Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Louis Michel en Guy Verhofstadt deden begin dit jaar een gelijkaardige oproep. De komende federale regering moet volgens ons ‘onverwijld’ enkele betekenisvolle signalen in haar programma opnemen die verder gaan dan wat nu aan de orde is. Eén punt hoeft niet zo moeilijk te zijn: de duidelijke optie tot verwijdering van de tactische kernwapens uit Kleine Brogel. Pax Christi Vlaanderen heeft de partijvoorzitters van ons land daarvoor op 6 augustus opnieuw aangeschreven. Pax Christi blijft ook wereldwijd met honderden vredesgroepen en bewegingen ijveren voor een sluitend verdrag dat kernwapens wettelijk verbiedt en illegaal verklaart zoals de landmijnen en de clustermunitie.

Uw reacties zijn welkom op redactie@tertio.be.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​