Tertio 556 - (G)een kwestie van geluk

Standpunt:

(G)een kwestie van geluk

Peter Vande Vyvere | Wie zich de voorbije week niet op de landelijke politiek of op de kerk blind staarde, kon er niet naast kijken: het geluk ligt binnen handbereik. Het gelukshandboek van Leo Bormans waarin 100 onderzoekers uit 50 landen illustreren hoe je aan geluk kunt werken, gooide in zowat alle media hoge ogen (zie blz. 4). Het meest prominent was Bormans – de hoofdredacteur van het onderwijsblad Klasse – aanwezig in een gloednieuw magazine met de naam Psychologies, waarvan het eerste nummer vorige week gratis bij de krant De Standaard werd gevoegd. Het nieuwe, knap vormgegeven blad met de veelzeggende baseline ‘een leven in balans’ speelt in op de actuele hunker naar psychologisch en geestelijk evenwicht. De kop boven het editoriaal zegt het helemaal: ‘Volg je gevoel’. De focus ligt op vriendschaps-, familie- en partnerrelaties, seksualiteit, levensharmonie en de uitdagingen van het moderne leven.

Geluk hangt af van je eigen initiatief, vertelt Bormans in een interview in Psychologies. Maar ook: “Onze tijd kent een grote behoefte aan hoop, perspectief en zingeving. Vroeger kregen we dat in de kerk maar die blijft nu leeg.” Is ze nu al echt leeg? Met alle respect, maar zou het kunnen dat dit een beetje kort door de bocht is? Laten we er ondanks de zware kerkcrisis niet te snel van uitgaan dat het christendom als zingever is uitgespeeld. Wat we vandaag meemaken, is wellicht veeleer een uitzuivering. Zo voelt het althans aan bij wie iets van de grootheid, schoonheid en kracht van het christelijk geloof heeft ervaren.

De wijsheid van het christendom kan in het actuele geluksdebat een aardig woordje meepraten. Het gaat namelijk een heel eind mee in de overtuiging van de ‘maakbaarheid van het geluk’: je moet er minstens voor openstaan en eraan meewerken als het je toevalt. Bovendien nemen alle grote christelijke spirituele tradities het individu volop ernstig, omdat ze uitgaan van de noodzaak van een persoonlijke Godsrelatie. Die vormt voor christenen trouwens de basis van écht geluk. Ziehier tegelijk een cruciaal verschil met de actuele ‘religie van het ik’: de mens vindt zichzelf en zijn geluk pas in relatie met een Ander, die hem trouwens in eenzelfde beweging ook naar de naaste verwijst. In dit nummer illustreert Mark De Kesel dat mechanisme vanuit de filosofie (zie blz. 14-15).

Die excentrische beweging – weg van het ‘ik’ – verklaart waarom voor christenen de kleine wereld van het ik nooit volstaat op de zoektocht naar geluk. Voor gelovigen is de samenleving en haar sociale en politieke organisatie van het allergrootste belang. Geluk staat niet los van de sociale en maatschappelijke verbanden waarin we leven en al evenmin van de politiek. Dat onze federale politici na ruim drie maanden onderhandelen terug bij af zijn en van nul moeten herbeginnen, heeft alles met ons geluk te maken. Hoe moet het verder? Een kleine troost is dat Nederland intussen wel zo goed als zeker een regering heeft, al zit die niet in een gemakkelijke stoel. Een geluk bij een ongeluk. Misschien wordt ons ongeluk wel ons geluk?

Uw reacties zijn welkom op peter.vandevyvere@tertio.be .

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​