Tertio 973 - Volk en macht, een huwelijk met regels

Volk en macht, een huwelijk met regels

Het zijn verkiezingstijden. Wie aan de waan van de dag wil ontsnappen maar toch politiek geïnteresseerd blijft, kan zich verdiepen in de gezondheid van ons democratische bestel.

 

Er heerst in Europa een oprechte angst voor de teloorgang van het hoge politieke goed dat democratie heet. Populisme en autoritarisme spelen in op wijdverspreide gevoelens van ontgoocheling, frustratie en onmacht. Democratische instrumenten als vrije verkiezingen, parlementen en rechtscollege worden in ere gehouden, maar van binnenuit uitgehold door simplistische en machtswellustige invullingen van volksparticipatie.

Ook de groeiende mondialisering beukt in op het democratische bestel. Partijen en politici zitten in de machtsgreep van economische en financiële lobby’s. Onze westerse recepten botsen op hun grenzen. De vraag of het nog wel legitiem is de democratie in landen in ontwikkeling te promoten, is dan ook niet uit de lucht gegrepen.

De roep om systeemhervormingen klinkt daarom steeds luider. Directe burgerinspraak met panels, volksjury’s en referenda spreekt velen tot de verbeelding. Sommigen lonken daarbij naar Zwitserland, dat sinds 1874 volksraadplegingen op alle bestuursniveaus houdt. Enkele experten fileren in een uitgebreid dossier de fundamenten en de staat van onze democratie

Lees het volledige Dossier in Tertio van deze week.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​