Tertio 976 - “Evangelie heeft ‘ongehoorde reserve’”

“Evangelie heeft ‘ongehoorde reserve’”

“Wie zijn leven wil winnen, moet langs de weg van het verlies.” In zijn boek “Le christianisme n’existe pas encore” gaat Dominique Collin in op het ongehoorde van het Evangelie. “Toen Christus het Evangelie verkondigde, was dat ook geen overrompelend succes”, zegt hij in Tertio van 24 oktober 2018.

“De man die ons de Blijde Boodschap gaf, werd op het kruis ter dood gebracht”, onderstreept Dominique Collin. “Wat Jezus zei, stoorde zijn toehoorders. Het stoot op het ik, dat aanleiding geeft tot rivaliteit met andere ikken. Als ik slechts geïnteresseerd ben in het ik, dan vormen de andere een probleem en worden ze concurrenten, vreemdelingen, buitenstaanders. Die ik-logica is er een van rivaliteit. We hebben schrik van de ander omdat de samenleving alleen maar het ik heeft geëmancipeerd.”

“Al in Jezus’ tijd was dat een boodschap die gek en onmogelijk is”, gaat de dominicaan verder. “Om jezelf te worden, moet je sterven aan het ik. Dat moet plaats maken voor anderen. Jezus zegt eigenlijk: wie zijn leven wil winnen, moet langs de weg van het verlies. Dat is wat Petrus – in het Marcusevangelie – niet wil horen. We volgen een winnaar, toch? Een Messias is toch geen suïcidaal type? Wat de leerlingen het minst begrijpen, is dat Christus een figuur ten leven is, maar langs de dood.”

“Het christendom dat wij geërfd hebben – en dan vooral het katholicisme van de jongste twee eeuwen –, heeft er de nadruk op gelegd dat we moeten sterven aan onszelf, maar niet waarom”, stelt Collin. “Dan ben je Goede Vrijdagchristen zonder Pasen. Let wel, vandaag is soms veeleer het omgekeerde het geval: een Paaschristendom zonder rekening te houden met Goede Vrijdag. Ook dat gaat niet. Het levende zelf – zijn wie je werkelijk bent – krijgt in beide gevallen geen echte kans. De belofte dat je jezelf pas wordt dankzij de ander/Ander, dat is het Evangelie.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​