Tertio 978 - Coöperaties deel van katholieke cultuur

Coöperaties deel van katholieke cultuur

Nathan Schneider is openlijk katholiek en als activist een fervente pleitbezorger van coöperaties. Voor hem zijn coöperaties en katholicisme nauw met elkaar verbonden, zegt Schneider in Tertio van 7 november 2018. De inspiratie voor zijn activisme haalt hij uit de sociale leer van de kerk.

In zijn jongste boek – “Everything for Everyone: The Radical Tradition That Is Shaping the Next Economy” – beschrijft journalist en academicus Nathan Schneider hoe onze economie in handen kwam van monopolistische bedrijven. “Met heel wat negatieve effecten voor de mensen die eraan deelnemen”, benadrukt de auteur. “En ik toon hoe er nu steeds vaker coöperatieve alternatieven opkomen, bijvoorbeeld taxi-coöperaties die Uber en Lyft uitdagen en activisten die een duurzame, democratische versie van Bitcoin bouwen.”

Vanaf de 19de eeuw – en zeker na Rerum Novarum (1891) – begonnen katholieken in Europa en Noord-Amerika coöperatieve organisaties te ondersteunen. Hoewel hij stelt dat die coöperatieve traditie wat verloren is geraakt onder katholieken, stelt de Amerikaan vast dat de paus die opnieuw onder de aandacht brengt. “Hij spreekt vandaag erg vaak over coöperaties, zowel vanuit de eigen ervaring als vanuit zijn sociale visie.” Toch krijgt Franciscus over de plas niet erg veel gehoor, omdat coöperaties al te vaak een vaagweg communistische bijklank krijgen. Jammer, vindt Schneider. “Hoewel de coöperaties een lange traditie kennen, is het er ook een die niet veel geld en politieke steun krijgt. Je ziet ons niet zo vaak op televisie, maar we zijn er wel degelijk. De traditie van sociaal-georiënteerd katholicisme is er een die de Amerikaanse cultuur diep gevormd heeft.”

Lees het volledige interview in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​