Tertio 979 - Profetische kerk waakt over Congo

Profetische kerk waakt over Congo

De bisschoppenconferentie van Congo (CENCO) houdt van 20 tot en met 22 november een bijzondere plenaire vergadering om te evalueren hoever het staat met de voorbereidingen van de verkiezingen en een positie daarover in te nemen. “Als de beloofde verkiezingen niet doorgaan op 23 december, vrees ik voor gewelduitbarstingen. Dat moeten we trachten te vermijden”, zegt Marcel Utembi, voorzitter van de CENCO.

Op 23 december zouden in Congo presidentiële, parlementaire en provinciale verkiezingen moeten plaatsvinden. “Ondertussen zijn we bijna twee jaar na het door de kerk bemiddelde Sylvesterakkoord van oudejaarsdag 2016 tussen regime en oppositie. Dat verleende uitstel aan de verkiezingen tot eind 2017. Het is de wens van de CENCO dat ze nu eindelijk doorgaan. We hebben lang genoeg erop gewacht. De bevolking wordt ongeduldig en aanvaardt niet dat de verkiezingen nog eens uitgesteld worden. De katholieke kerk heeft altijd aangedrongen op correcte verkiezingen zoals de grondwet vraagt”, stelt Marcel Utembi. Maar is het haalbaar om alles georganiseerd te krijgen tegen 23 december? “Er zijn inderdaad obstakels die weggewerkt moeten worden om inclusieve en geloofwaardige verkiezingen te hebben en als we willen dat alles in een veilige sfeer verloopt”, antwoordt de aartsbisschop van Kisangani.

Lees hier alvast het integrale artikel.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​