Tertio 981 - “Wijzen naar Iemand die groter is”

“Wijzen naar Iemand die groter is”

Wie voor het monastieke leven kiest, trekt zich doorgaans terug in een klooster op een afgelegen plek. “Al heb ik niet de indruk dat we naast de wereld leven”, zegt Damien Debaisieux in Tertio van 28 november 2018. De Fransman is sinds een jaar abt in Scourmont. Na een intense zoektocht werd hij veertien jaar geleden monnik. “Ik ben gehecht aan Scourmont, maar ik ben hier niet om een instituut te redden.”

“Als ik voedsel vind dat mij doet leven, moet ik geen ‘evenwicht vinden’”, antwoordt Damien Debaisieux op de vraag hoe hij de oude traditie van de cisterciënzers in evenwicht houdt met de seculiere wereld rondom. “Aan de ene kant is er inderdaad de traditie en aan de andere kant de wereld die die cultuur verlaat. Maar de ontmoeting met Christus gebeurt vandaag. Nu roept Hij mij. De traditie helpt mij dat voedsel te ontvangen. Ik ben hier niet om een traditie te vrijwaren, wel omdat het mij voedt en doet leven, in een samenleving die hoe lander hoe verder van God staat.”

“We zoeken niet anderen te tonen dat een monastiek leven mogelijk is”, getuigt de abt. “Het komt erop aan mijn leven te leven. Zoals iedereen trouwens. Maar in de keuze die wij maken, willen we zoals Johannes de Doper wijzen naar Iemand die groter is dan wij. Wie op retraite komt, beleeft en weet dan ook. Misschien zelfs wel meer dan wij. We willen trouw leven, dag na dag, wat er ook komt. Ik ben gehecht aan Scourmont, maar ik ben hier niet om een instituut te redden.”

Lees nu het volledige interview in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​